Djur & Natur

Varför ändrar löven färg på hösten?

Många tycker det är vackert när löven sprakar i starka höstfärger – men varför löven ändrar färg på hösten är lite av ett mysterium…
varför ändrar löven färg på hösten
Bild: © borchee / iStock

Ett sökande på frågan Varför ändrar löven färg på hösten? ger inga definitiva svar. Bladens färgskiftningar förefaller nämligen fortfarande vara ett vetenskapligt mysterium.

– Varför bladen ändrar färg vet man inte riktigt i dag, en tanke är att det kan bero på att träden återanvänder näringsämnen, skriver Naturhistoriska riksmuseet i en artikel. I samma artikel ges ytterligare förklaringar till det vackra höstfenomenet. Kan lövens nya färger exempelvis vara ett resultat av samspelet mellan insekter och växter?

SkogsSverige ger en annan förklaring till färgskiftningarna:

– Det gula i löven finns där hela tiden, men bakom det gröna klorofyllet. När hösten kommer dras klorofyllet tillbaka och det gula och eller röda syns i lövverket, berättar organisationen i fråga.

Läs mer:
7 ätbara svampar i Sveriges natur

Visserligen hade det varit intressant att få reda på varför bladen ändrar färg på hösten, men även utan ett definitivt svar kan färgprakten avnjutas. Fortsätt förundras av skönheten!

Källor: Nrm.se; Skogssverige.se