Djur & Natur

Varför ändrar löven färg på hösten?

Många tycker det är vackert när löven sprakar i starka höstfärger – men varför löven ändrar färg på hösten är lite av ett mysterium…
varför ändrar löven färg på hösten
Bild: © borchee / iStock

Ett sökande på frågan Varför ändrar löven färg på hösten? ger inga definitiva svar. Bladens färgskiftningar förefaller nämligen fortfarande vara ett vetenskapligt mysterium.

– Varför bladen ändrar färg vet man inte riktigt i dag, en tanke är att det kan bero på att träden återanvänder näringsämnen, skriver Naturhistoriska riksmuseet i en artikel. I samma artikel ges ytterligare förklaringar till det vackra höstfenomenet. Kan lövens nya färger exempelvis vara ett resultat av samspelet mellan insekter och växter?

SkogsSverige ger en annan förklaring till färgskiftningarna:

– Det gula i löven finns där hela tiden, men bakom det gröna klorofyllet. När hösten kommer dras klorofyllet tillbaka och det gula och eller röda syns i lövverket, berättar organisationen i fråga.

Visserligen hade det varit intressant att få reda på varför bladen ändrar färg på hösten, men även utan ett definitivt svar kan färgprakten avnjutas. Fortsätt förundras av skönheten!

Källor: Nrm.se; Skogssverige.se