Kropp & Sinne

Så många lämnar sina sjuka barn på förskolan

Handen på hjärtat: har du verkligen aldrig någonsin lämnat dina sjuka barn på förskolan? Enligt en undersökning erkänner var fjärde förälder att det kan ha hänt en och annan gång…
lämna sjuka barn på förskolan
Bild: © filadendron / iStock

På många förskolor gäller karenstider för olika smittor. Man måste exempelvis varit feberfri i ett dygn utan febernedsättande tabletter innan man får lämnas på förskolan igen. Långt från alla föräldrar följer karenstiderna för infektioner och virus. En undersökning från YouGov och på uppdrag av hälsoföretaget Essity visar att 25 procent av de 501 deltagarna lämnar sina barn på förskolan innan barnen blivit friska.

Samtidigt tycker 72 procent av deltagarna i undersökningen att det slarvas lite väl mycket med karenstiderna. Merparten av föräldrarna som deltog anser att det är viktigt att ha de sjuka barnen hemma för att hålla nere smittspridningen på förskolorna. Dessutom efterlyser många av dem bättre kunskap om hur infektioner och virus smittar. Noggrannare handhygien är ett annat önskemål från deltagarna i undersökningen.

– Undersökningen visar att 40 procent efterfrågar bättre kunskap om smittspridning bland vuxna. Några tips – utöver att hålla barnen hemma tills de är ordentligt friska – är att hålla naglarna korta, tvätta gosedjur och snuttefilt ofta och göra handtvätt vid rätt tillfälle till en god vana. Tvål och vatten och att man sedan torkar händerna ordentligt är bland det mest effektiva för att minska smittspridningen, säger Jenny Logenius på Essity i ett pressmeddelande.

Källa: Essity