Mat & Pyssel

Baka en saftig morotskaka på morotskakans dag

Fira morotskakans dag den 3 februari med detta enkla och supergoda recept! Här har du knepet som gör morotskakan extra saftig.
baka en saftig morotskaka
Bild: © Mariha-kitchen/Canva

En saftig och morotskaka är bland med de godaste bakverken enligt många. Den 3 februari är det morotskakans dag. Så varför inte fira dagen med en gudomligt god morotskaka? Här får du receptet som du kommer att vilja baka om och om igen.

Morotskakans ursprung är oklart. Det finns ett engelskt recept på en sorts stuvad morot som innehåller många av de element som används i dagens recept. Historiker menar att receptet har anor ända från medeltidens Europa då socker och sötningsmedel var dyra. Istället för sötningsmedel kunde man använda morot för att få en viss sötma i maten eller bakverken.

I grunden görs morotskaka av mjöl, ägg, socker, morot, mandel och bakpulver. Det finns variationer med hasselnötter, citron, körsbär eller kanel. De flesta morotskakor idag har ett täcke av vit glasyr ovanpå.

Tips för saftig morotskaka

Morotskakan smakar som bäst när den är saftig och fuktig. Var noggrann med att inte ha den för länge i ugnen. Vissa recept har en tillagnings tid på upp emot en timme, men då blir kakan väldigt torr.

Morotskaka 15 bitar

Ingredienser

  • 3 st ägg
  • 3 dl farinsocker eller strösocker.
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 krm kanel
  • 4 dl riven morot
  • 150 g smör (eller 1,5 dl olja)

Glasyr

  • 100 g smör (räcker med 50 g för en lite lättare variant)
  • 200 g färskost
  • 3 dl florsocker
  • Rivet skal från 1 lime

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker till ett skum.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna, riven morot och smält smör/olja försiktigt till ägg-sockerblandningen litet i taget. Blanda ihop försiktigt och undvik att röra om för mycket.
  4. Smörj och bröda en ungefär 24cm ugnsform och häll smeten i formen.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 200 °C i ungefär 30 minuter. Låt kakan svalna.

Glasyr

  1. Vispa smält smör och färskost till ett skum med ballongvisp eller elvisp.
  2. Tillsätt florsocker och rivet limeskal.
  3. Bred ut glasyren på den svalnade morotskakan.

Kakan räcker ungefär till 15 bitar. Morotskakan smakar som bäst om den får stå i kylskåpet över natten. Den håller flera dagar i kylskåp. Du kan justera receptets kryddor efter smak och tycke. Du kan till exempel lämna bort kardemumman eller byta ut limeskal mot apelsin- eller citronskal.