Djur & Natur Inredning & Mode

Vackra och lättskötta suckulenter

Pigga upp din vardag med färgsprakande och vackra suckulenter! Det bästa är att de är så lättskötta.
färgglada krukväxter
Bild: © coldsnowstorm / iStock

Suckulenter har blivit riktigt trendiga under de senaste åren. De är vackra, mångsidiga och lättskötta. De finns i många storlekar, texturer och färger. Faktiskt finns det mer än sextio olika suckulentfamiljer och ungefär 10 000 variationer av växten. Som exempel är alla kaktusar suckulenter, men långt från alla suckulenter är kaktusar.

Lättskötta suckulenter

Suckulenterna härstammar från heta områden så som Afrika och Sydamerika. Därför klarar de sig bra också i heta och torra klimat. Bladen är ofta väldigt tjocka. De är fyllda med sav som hjälper växten att överleva när det inte finns näring eller vätska att tillgå. Tack vare de savfyllda bladen är suckulenter tämligen lättskötta. De behöver inte vattnas mer än ungefär två gånger i månaden, när myllan är helt torr.

Vackra färger och former

Vi är vanast vid att se suckulenter i gröna nyanser, men de finns också i nyanser av rosa, blått, lila, gult, rött och orange. De gör sig vackra i ett glasterrarium. Det går enkelt att själv göra snygga arrangemang av suckulenter i olika storlekar och färger. Blir man riktigt ivrig kan man skapa sig en egen miniatyrträdgård.

Enkelt att odla själv

Det är också lätt att få nya suckulenter att gro. Ett enkelt sätt att ta sticklingar är att försiktigt plocka några blad från moderplantan. Det är viktigt att få med hela bladet, ända från stammen. Lägg bladen på en torr yta och låt dem torka ett par dagar. De ska ligga på en lagom ljus plats där de inte exponeras för direkt solljus, drag eller kyla.

Beroende på hur stora bladen är kan de ta upp till en vecka för dem att torka ordentligt. Den delen av bladet som suttit mot stammen ska ha slutit sig helt. Sedan är det bara att lägga bladen ovanpå jord och spraya över lite vatten. Inget krångligare än så!

Skapa din egen miniatyrträdgård

krukväxt suckulent
Bild: © TriggerPhoto / iStock

Här kommer några tips på vackra krukor och vaser att plantera dina suckulenter i.

Vacker ampel av glas från Designtorget.

miniatyrväxthus

Växthuset Grow från Åhléns.

krukor

Tre vackra blomkrukor från Åhléns.

Källor:
Garden Lover
Plantbyrån.se