Fest & Lek Kultur & Upplevelser

Vad är alla hjärtans dag?

Vad är alla hjärtans dag? När började man fira dagen och varifrån härstammar den? Här lär du dig det du behöver veta om alla hjärtans dag.
Bild: © Yuliia/ Canva

När började vi fira alla hjärtans dag?

I Sverige har alla hjärtans dag blivit en av de största ”nya” högtiderna. Det känns kanske som om vi firat alla hjärtans dag sedan urminnes tider, men faktum är att traditionen är rätt så ny. I Sverige lanserades alla hjärtans dag år 1956 av varuhuset NK i Stockholm. Det räckte däremot till 1960-talet förrän dagen blev bekant och började uppmärksammas.

Den moderna varianten av alla hjärtans dag har sitt ursprung i Amerika där de firar ”Valentines Day” eller Valentindagen. Den riktiga högtiden härstammar däremot från medeltidens England och Frankrike där man firade helgonet Sankt Valentin. I antiken firade man även en vårfest kring samma tid.

Vam var helgonet Valentinus?

Det är oklart vem helgonet Valentinus egentligen var eftersom det finns flera martyrer med namnet Valentinus från 200- och 300-talet inom den katolska kyrkan. Högtidens koppling till romantik och kärlek började först under medeltiden. Då parade man ihop ungdomar två och två genom lottning. Detta innebar att pojkar och flickor skulle hålla ihop (eller vara deras Valentin) i minst ett år framöver.

På 1300-talet uppstod det i England en tradition att skriva kärleksbrev och rimmade dikter. Tryckta kort blev vanliga på 1800-talet och blev mycket populära med sina utsmyckningar av sidenband och spetsar. Traditionen har fortsatt genom åren och idag är det vanligt att ge alla hjärtans dags-kort och presenter i en stor del av världen. Det äldsta bevarade alla hjärtans dags-kortet är från 1477, då Margery Brew skickade det till sin trolovade.

Alla hjärtans dag läggs till svenska kalendrar

Först år 1985 markerades alla hjärtans dag offentligt i svenska kalendrar. Det är vanligt att man ger kort och gåvor åt en vän, någon man älskar eller är hemligt förälskad i. Nästan hälften av Sveriges befolkning planerar nuförtiden att uppmärksamma någon på alla hjärtans dag.

Den vanligaste gåvan att ge på alla hjärtans dag är blommor. Det näst vanligaste är att bjuda någon på middag. Den mest önskvärda gåvan är att bli bjuden på middag medan den minst önskvärda gåvan är geléhjärtan. Eftersom det är så vanligt med rosor på alla hjärtans dag (över fyra miljoner sålda varje år) är det är vanligt att rosorna tar slut. Då får de som blir utan nöja sig med tulpaner och nejlikor. Blommornas pris höjs också inför alla hjärtans dag.

I skolor är det vanligt att man firar alla hjärtans dag genom att ge kort eller blommor till sina vänner. Blommornas färg kan ha olika betydelser där en röd blomma oftast betyder kärlek och en vit blomma kan betyda vänskap.

Alla hjärtans dag i andra länder

I Finland kallas alla hjärtans dag kallas för ”Vändagen” och började firas från och med 1987. Det är vanligt att människor i Finland deltar i frivilligt vänarbete genom Finlands Röda Kors på Alla hjärtans dag. Det är också vanligt att man i Kroatien ger licitarhjärtan åt någon man tycker om. I Sydkorea och Japan är det vanligt att flickor ger tycka-om-choklad åt vänner eller någon man tycker om. Om en flicka ger en gåva åt en pojke förväntas han ge något tillbaka den 14 mars.