Glögg är en riktig julklassiker som är omtyckt runt om i hela världen. Bara i Sverige dricker vi över fem miljoner liter glögg varje år. Nya varianter av glögg hittas på hela tiden. Bland de lite nyare varianterna finns äppelglögg som har äppelmust som bas och är då samtidigt alkoholfri.
Man kan variera kryddblandningen efter smak och tycke, men här har du en grundblandning som du kan utgå ifrån och justera vidare. Det tar cirka 30 minuter att tillreda glöggen och den kan kylas ner och sparas i kylskåp, för att sedan tas fram och värmas upp igen.
Kom ihåg att aldrig koka glöggen. Smaken förändras också under långvarig varmhållning. Det rekommenderas att värma upp glöggen och hälla den i till exempel en termos om du inte skall servera den direkt.
Äppelglögg
Räcker till: 8 personer
Ingredienser
- 1 liter (l) äppelmust
- 4 matskedar (msk) lönnsirap
- 2 st kanelstänger
- 1 tesked (tsk) kardemummakärnor, lätt stötta
- 1 tesked (tsk) nejlikor
- 2 st stjärnanis
- 25 gram (g) färsk ingefära, grovhackad
- 2 st clementiner, skalade och klyftade
- 3 st kryddpepparkorn (valfritt)
Tillagning
- Värm upp äppelmust, lönnsirap, kanelstänger, kardemummakärnor, nejlikor, stjärnanis, ingefära och clementiner i en kastrull och låt sjuda under lock i 20-30 minuter.
- Sila glöggen i en serversingskanna eller flaska. Tillsätt clementin- och äppelskivor och kanelstänger som dekoration.
Vill du ha en vuxenversion av glöggen kan du tillsätta lite calvados, cointreau eller rom.