Kropp & Sinne

Visste du att det här kan förvärra fibromyalgivärken?

Som så många andra kroniska sjukdomar och syndrom kräver fibromyalgi balans i tillvaron. Men som också de flesta med sjukdomar och syndrom vet är det här med balans inte alltid så lätt att upprätthålla. Hur rår man sig liksom på vädret eller hindrar världen från att ha sin gång…?

Många med fibromyalgi hamnar i så kallade skov av värk. Ett skov innebär att man har ännu mer smärta än ”vanligt” och att man därför kan bli liggande platt fall. Vad är det då som förvärrar smärtsituationen? Det finns flera triggare – här listas exempel på dem.

Överaktivitet

Även om det underlättar att lära känna sin kropp är det inte alltid så lätt att förutse att en fika på stan eller vända med dammsugaren triggar igång värken från helvetet. Många saker vet man förvärrar smärtan, som att träffa barnbarnen en eftermiddag eller att storhandla inför helgen. Det är ändå saker man gör för att man älskar människorna i sitt liv och vill ha en någorlunda vardag, hur ont man än har. Dessvärre krävs det inte så mycket för att aktivitet ska bli överaktivitet och det är därför det är så viktigt att omgivningen förstår att vila och återhämtning kan vara a och o efter minsta lilla sak man gör.

Dålig sömn

Dålig sömn gör i regel fibromyalgivärken värre. Utmaningen i detta är att värken gör det både svårare att somna och försämrar sömnkvaliteten när man väl lyckas sova. Så är den onda cirkeln av smärta och sömnsvårigheter igång.

Samsjukdomar

Förutom mängder av symtom kan den med fibromyalgi också brottas med det som kallas samsjuklighet. Enkelt förklarat innebär detta att man har två eller flera hälsoproblem och som i fallet med fibromyalgi är det inte ovanligt att man också har Artros, ME, SLE, EDS, IBS och/eller andra reumatiska sjukdomar samtidigt. I detta trassel av sjukdomar blir det lätt så att det ena symtomet triggar det andra.

Medicinering

Fibromyalgi räknas som kronisk smärta och är något de allra flesta lever med livet ut. Under en livstid med värk kommer man sannolikt sätta in och sätta ut olika mediciner, och under förändringarna i medicineringen kan man få ännu mera smärta – liksom de märkligaste symtom. Tack och lov är detta övergående!

Väder

Nu har forskare kunnat bevisa att väder försämrar värken. Ökad fuktighet ger ökat smärtpåslag, oavsett temperaturen. Ett av symtomen vid fibromyalgi är att hjärnan får svårare att reglera kroppstemperaturen i förhållande till den rådande temperaturen utomhus. Det är bland annat av den anledningen man kan behöva sitta med vantar på mitt i sommaren eller som kroppen svettas orimligt mycket.

Mat

Mat kan definitivt trigga värk. Vad som är viktigt att ha med sig är att olika kosthållningar fungerar för olika personer. För vissa är socker den värsta boven, för andra mjölkprodukter. Oavsett vad många hävdar är exempelvis LCHF inte en optimal diet för exakt alla med fibromyalgi, då vissa kan må sämre av mjölken och fettet i kosten. Man får helt enkelt prova sig fram med kosten och lära sig känna igen de olika signalerna. Lättare sagt än gjort, vi vet!

Överstimulering

Nej, att fibromyalgikroppen ibland ”tar skada” av sinnesintryck som ljud, doft och ljus (syn) är ingen inbillning. Sinnena kan lätt överstimuleras och när kroppen kraschar blir värken värre. Dessutom är sinnena redan ansträngda, med tanke på den fibrodimma eller hjärntrötthet många av de drabbade kämpar med varje dag.

Stress

Stress är inte bra för någon, för en person med fibromyalgi är stressen ofta dålig redan från början. Den är en typisk skovtriggare eftersom man glömmer bort att ta hand om sig själv och hålla sig inom rimliga gränser för vad man orkar med när man är stressad. Stressen får också kroppen att gå på högvarv – som att det är det man behöver när den redan är stressad av värken.

Umgänge

Hur ogärna man än vill att det ska vara så, är socialt umgänge en vanlig triggare av fibromyalgismärta. Den här biten kan vara svårhanterlig även om man är bra på att sätta gränser gentemot sig själv och andra. Man kan ändå inte råda över alla intrycken och allt det oväntade som kan ske när andra är inblandade och man inte är den enda variabeln i sammanhanget. Det är klart att man vill lyfta upp barnbarnet i famnen när hen springer fram för att krama en eller att man vill sitta kvar och fortsätta det mysiga samtalet vid middagsbordet, trots att det kan vara jobbigt för kroppen.

Källor: Fibromyalgi.se; Fibromyalgia.newlifeoutlook.com