Djur & Natur Mat & Pyssel

Visste du det här om moroten?

Morötter är i dag vanliga ingredienser i maträtter och bakverk – men vet du hur moroten kommit att se ut som den gör eller varifrån den härstammar?

Morot är något av en basföda i dag. Den orangefärgade rotfrukten används i allt från soppor till bakverk och ger färg till de mest tråkiga maträtterna. Den är historiskt sett en viktig växt som genom tiderna använts både som utfyllnad och sötningsmedel. Morotens dag firas 4 april varje år.

morötter
Bild: © Wildroze / iStock

När vi tänker på en morot ser vi framför oss en orange konformad pinne. Men faktum är att moroten kan ha många olika färger och former. Den kan vara rund eller cylinderformad. Gul, vit, röd eller lila. Den moderna orangefärgade moroten uppkom så sent som på 1700-talet.

Morotens ursprung

Ursprungligen kommer moroten från Asien. Den härstammar från vildmoroten i Persien. För 2 000 år sedan började det odlas morot i medelhavsområdet. Först under medeltiden kom moroten till Nordeuropa via klostren. Det var den ursprungliga asiatiska varianten som var lila eller violett.

Efter att moroten kom till Europa började man förädla den, och på 1600-talet fick man fram en blekgul variant. Det var i Holland man först fick fram den orangea mutationen av moroten som vi numera är så vana vid.

Varför är moroten orange?

Moroten får sin orangea och gula färg från ämnet karoten. Människan behöver karoten för att kunna bilda A-vitamin. Karoten bidrar också till att huden tar mindre skada av sol. Karoten används i många brun-utan-sol-produkter. Morot (karoten) används också som färgämne i mejerismör för att man ska kunna skilja det från vanligt smör.

Ett bra sötningsmedel

Morot har ända sedan medeltiden använts som sötningsmedel i stället för socker. Den ger också en saftighet till olika bakverk som till exempel morotskakan. Under andra världskriget då det blev sockerransonering uppkom en mängd recept som innehöll morot som sötningsmedel.

fakta om morötter
Bild: © Wildroze / iStock

Det går att äta hela moroten, även blasten och fröna. Förr i tiden var det enbart morotsplantans blad som åts. Man kan använda bladen i en sallad eller i stället för persilja. Ett bra tips är att laga en god morotspesto av blasten.

Morotens näringsinnehåll

Ämne %
Vatten85
Kolhydrater5,6
Sockerarter5,4
Kostfiber2,5
Aska0,8
Proteiner0,6
Fett0,2

Intressanta fakta om morötter

  • Vid överdriven konsumtion av morot kan huden få en gulaktig ton.
  • Nej, man får inte bättre mörkerseende om man äter mycket morot. Det är en vandringssägen som britterna spred under andra världskriget. De påstod att de kunde lokalisera tyska stridsplan i mörkret på grund av att de åt så mycket morot. Egentligen var det deras nya hemliga radarsystem som stod för lokaliserandet, men myten spred sig och lever kvar än i dag.
  • En annan myt är att man kan locka en åsna att gå framåt med en morot på ett snöre som hänger från en stång.