Från svärmors tunga till åderblad – här kommer ett gäng gröna växter vi tror att du kommer älska lika mycket som vi gör.
1. Svärmors tunga
Svärmors tunga, svärmorstunga eller sansevieria trifasciata är en grön växt med mycket attityd. Denna växt är en prydnad för alla hem. Som så många andra bladiga krukväxter trivs svärmorstungan där det är ljust, det är på en sådan plats den får som vackrast blad. Det gör inget om den torkar ut lite grann – bara att vattna den igen!
2. Monstera
Monstera eller monstera deliciosa blir frodig och får stora, vackra blad med tiden. En underbart dekorativ inomhusväxt! Kanske också därför den är så otroligt populär nu. Monsteran trivs allra bäst i varm, fuktig luft.
3. Palettblad
Palettblad eller plectranthus scutellarioides finns i massor av färger och former. Bladen kan vara blekt gröna, knalligt rosa eller murrigt orange, och ingen planta är den andra lik. Krukväxten trivs bra i alla lägen förutom i söderfönster. Mycket ljus ger vacker lyster i bladen men för stark sol kan ge dem brännskador. Palettblad kallas även coleus.
4. Ampellilja
Ampellilja eller chlorophytum comosum har långa smala blad och gör sig riktigt bra på en piedestal eller i en ampel. Vackert hur bladen hänger ner över krukan. Ampelliljan är en naturlig luftrenare. Den behöver ganska fuktig luft, ljus och ska inte stå i blöt jord.
5. Marmorblad
Marmorblad eller calathea lancifolia är en lättskött kalatea med väldigt läckra blad i både ljus- och mörkgrön. Undvik att placera marmorblad i direkt solljus.
6. Flasklilja
Flasklilja eller beaucarnea recurvata har en fin, palmliknande karaktär. Krukväxten är mycket lättskött och kan bli stor. Vattna inte direkt på stammen utan över jorden.
7. Parasollpilea
Parasollpilea eller pilea peperomioides har blad med en parasollform och bör få torka upp mellan vattningarna. Den fina bladformen beror delvis på att bladskaftet sitter mitt på bladet. Parasollpilean är som snyggast när den får stå i en upphöjd kruka. Parasollbladen kan växa sig mycket täta. Kanske mest känd som elefantöra.
8. Fiolfikus
Fiolfikus eller ficus lyrata är en något kompakt krukväxt. Växtformen är vackert rak, bladen blankt gröna. En överlag ståtlig grön växt som trivs när det är ljust, varmt och fuktigt.
9. Gullranka
Gullranka eller epipremnum aureum är ett annat exempel på en av våra mest klassiska gröna krukväxter. Växten trivs i kruka och ampel och klarar av sol och skugga. Ju ljusare plats den står på desto blekare blir bladen.
10. Spjutbräken
Spjutbräken eller nephrolepis exaltata är former av ormbunkar. Denna typ av ormbunke finns i olika storlekar och har en härligt buskig karaktär. Så länge krukväxten får stå en bit in i ett ljust rum, får tillräckligt med näring och duschas ofta frodas den. Ormbunke är för övrigt en bra luftrenare – perfekt att ha om du har astmabesvär eller röker inomhus.
11. Strandkastanj
Strandkastanj eller pachira aquatica är en lättskött grön växt på stam. Blomsterhandeln säljer inte så sällan strandkastanjeträd där stammarna är flätade i varandra. Tack vare de långa graciösa stammarna och slanka gröna bladen får denna krukväxt ett vackert skulpturalt utseende. En sann prydnad för hemmet, och som kan anta stora, omfångsrika proportioner om du ger växten kärlek.
12. Åderblad
Åderblad eller fittonia albivenis verschaffeltii har blad med en underbart grön lyster och färgade ådror. På bilden ser du ett rött åderblad i den så kallade verschaffeltii-gruppen, men växten finns även i andra färger. När inomhusluften är torr behöver växten en hel del vatten, annars trivs åderblad i rumstemperatur året runt.