Djur & Natur Inredning & Mode

5 hälsofördelar med inomhusväxter

Inomhusväxter är inte bara vackra att se på utan kan också ha flera hälsofördelar.

Inomhusväxter har varit vanliga ända sedan antikens greker och romare började plocka in sina utomhusväxter. De flesta hem har en eller flera levande växter. Gröna växter kan pigga upp ett helt rum, men de gör mer nytta än så. De har nämligen också en hel rad hälsofördelar.

Bild: © elenaleonova/ iStock

Visst, de kan vara lite jobbiga att sköta med vattning, omplantering och rätt mängd solljus. Men efter att du läst den här listan med hälsofördelar kommer det att kännas som en självklarhet att ha och ta hand om dina gröna krukväxter.

1. Inomhusväxter hjälper dig andas

När du andas in tar kroppen upp syre, när du andas ut släpper kroppen ut koldioxid. Växter gör tvärtom, de tar upp koldioxid och släpper ut syre. Det gör att växter och människor passar väldigt bra ihop. Kroppen uppskattar den högre syrehalten som växter för med sig.

Men en sak du kanske inte visste är att de flesta växter gör tvärtom på natten när deras fotosyntes stannar i brist på solljus. Detta gäller inte vissa växter som till exempel orkidéer, suckulenter och ananasväxter. De har en omvänd fotosyntes och släpper ut syre på natten och koldioxid på dagen. Detta gör dem till utmärkta växter att ha i sovrummet för att ha ett bra syreflöde när du sover.

2. De hjälper dig arbeta bättre

Forskning visar att studera eller arbeta i närheten av växter kan ha en dramatisk effekt på din effektivitet. Att vara i närheten av gröna växter ökar din koncentration, produktivitet och ditt minne. Du kan förbättra ditt minne med upp till 20 procent om du är i närheten av växter.

Norsk forskning visar att produktiviteten ökar markant om det finns växter i din arbetsmiljö. Prydnadsväxter både hemma och på arbetsplatsen förbättrar koncentration och minne.

Hälsofördelar med inomhusväxter
Bild: © HMVart/ iStock

3. Inomhusväxter renar luften

Växter renar luften från olika gifter och toxiner som till exempel formaldehyd, bensen och alkohol. Detta förbättrar vår inomhusmiljö och skapar ett bättre klimat inomhus. NASA rekommenderar en växt per nio kvadratmeter.

De mest luftrenande inomhusväxterna är:

  • Ampellilja – Binder giftet formaldehyd ur luften
  • Gullranka – Tar upp bensen och formaldehyd
  • Fredskalla – Tar upp bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak.
  • Murgröna – Tar upp bensen
  • Svärmorstunga – Tar upp bensen, formaldehyd och trikloretylen.
  • Aralia – Tar upp formaldehyd
  • Banddracena – Tar upp bensen, trikloretylen och formaldehyd

4. De fuktar luften

Växter förbättrar luftfuktigheten inomhus och håller den stabilare när utomhusluften växlar. Växter tar upp vatten med sina rötter och avdunstar det i luften från sina blad. Ungefär 10 procent av luftfuktigheten utomhus uppstår från växter. Forskning visar att en bra luftfuktighet inomhus kan hjälpa mot torr hud, förkylning, ont i halsen och torrhosta. En hög luftfuktighet gör också att virus sprids i mindre utsträckning.

5. Inomhusväxter kan ge snabbare läkning

Blommor på sjukhus har en vetenskapligt bevisad effekt på snabbare tillfrisknande efter en operation. Det kan kännas som en kliché att hämta blommor åt någon som ligger på sjukhus men det kan faktiskt hjälpa. Det finns forskning som visar att blommor bidrar till ett lägre blodtryck, mindre smärta, ångest och trötthet hos patienter med blommor i sitt rum.

Men tänk på att vissa kan vara känsliga för starka dofter och på vissa sjukhusavdelningar är det helt förbjudet med växter. I de fallen kan plastväxter användas i stället

Det finns också odlingsterapi som tydligt kan snabba upp tillfrisknande när patienterna får sköta om och ta hand om växter.