Djur & Natur Kultur & Upplevelser

13 fantastiska upplevelser i Åre

Dagdrömde om ett äventyr. Då slog det oss: Åre.

Någon som känner igen sig i den ständiga längtan efter äventyren långt borta? Men så behöver man ju egentligen inte korsa världshav för att få vara med om fantastiska saker – se bara dessa upplevelser i Åre!

Upplevelser i Åre under vinterhalvåret

vinter i Åre
Bild: © secablue / iStock

Under vinterhalvåret bjuder Åre på vintersport i världsklass. Många i Sverige väljer att åka hit på skidsemester, du också kanske? När du är på plats i det spektakulära fjällområdet kan du varva skidåkning med andra vinteräventyr. Vad sägs om att åka på en norrskenstur, göra en snöskovandring eller ge dig ut på isfiske?

1. Åka hundspann i Åre

upplevelser i Åre
Bild: © rkankaro / iStock

Att åka hundspann i Åre och under stjärnornas sken är en näst intill magisk upplevelse. Under en mäktig tystnad susar du fram över snön, hela vägen fram till lägret som skyddas av vitpudrade tallar och där en öppen eld är förberedd. Slå dig ner i naturens egen matsal och smaka på de lokalproducerade delikatesserna. Kanske första gången du äter en ”kolbulle”? Därefter drar hundarna dig tillbaka genom Åres vildmark.

2. Övernatta i igloo

I Åre kan du och ditt sällskap vara med om en hotellupplevelse utöver det vanliga: en övernattning i igloo. Igloon ligger i Åredalen, i meterdjup snö och bland fjällbjörkar. Tvåbäddssängen är helt gjord i snö – men givetvis kryper du ner i en varm och skön sovsäck. Otroligt nog isolerar snön bra mot eventuella temperaturförändringar, så normaltemperaturen inne i snöigloon är runt 0 grader. Din nästa romantiska upplevelse?

3. Se norrsken i Åre

upplevelser i Åre
Bild: © Eerik / iStock

Åre är en av de platser i Sverige där du kan få se ett spektakulärt norrsken med egna ögon. Med snöskor på fötterna och strålkastare till hands vandrar du och gruppen ut i natten. Utan en massa ljusrester blinkar stjärnorna klart. Den mörka skogssilhuetten avtecknar sig mot den förhoppningsvis av norrsken skimrande himlen. Detta är en häftig jakt som också kan inkludera att göra upp eld och slå dig ner på renskinn.

4. Uppleva ett isvattenfall

Hur blir ett vattenfall när det är fruset till is? Det finns upplevelser som tar dig hela vägen från Åreby till Ristafallet, som brukar vara fruset under vinterhalvåret. Själva färden från och till vattenfallet är minst lika storslagen som fallet i sig, så mycket av fokus ligger på att uppleva vildmarken i Åre och givetvis med ett sevärt slutmål.

5. Isfiska i Åre

upplevelser i Åre
Bild: © skhoward / iStock

Ifiske i Åre är en lite annorlunda fisketur där du tillsammans med en guide beger dig ut på isarna i fjällmiljön. Vinterfisket fungerar som så att du först borrar ett hål genom den tjocka isen och därefter provar olika fisketekniker för att få exempelvis fjällröding och öring att nappa. Ett unikt tillfälle att prova jakt och fiske i en dessutom unik miljö.

6. Vandra i snöskor

Om du någon gång undrat hur det skulle vara att vandra i snöskor borde du ta tillfället i akt att prova när du befinner dig i Åre. Vandra bland snötäckta björkar och njut av utsikten över de storslagna fjällen! Faktiskt är det inte svårt att ta dig fram – mest som att gå på snö i allmänhet även om upplevelsen är ganska så oslagbar.

7. Åka snowbike i Åre

upplevelser i Åre
Bild: © Image Source / iStock

Måste ju ha med en fartfylld aktivitet i listan över upplevelser i Åre! Så här får du ett tips på att åka utför: Snowbike. Att åka snowbike i Åre är lite som alpinåkning med känsla av både skidor och snowboard. Du kan sitta och stå på snowbiken och själv styra farten nedför backarna.  

Upplevelser i Åre under sommarhalvåret

sommar i Åre
Bild: © gsol / iStock

Åre på vintern eller sommaren…? Omöjligt att välja! Oavsett årstid finns det alltid massor av saker att uppleva i den mäktiga fjällnaturen. Från att åka forsränning till att gå på gastronomivandring – här kommer sommarupplevelser med hög wow-faktor!

8. Åka forsränning i Åre

upplevelser i Åre
Bild: © ihsanyildizli / iStock

I Åre kan du både prova forsränning och forspaddling. Under aktiviteten åker du i båt över Jämtlands vilda forsar. Du styr båten med hjälp av paddeln, genom strida strömmar och nedför guppiga vattenfall. Snabbt går det! Bered dig på att bli blöt och oerhört road. Svårslaget äventyr, det här! Utflykten låter dig också uppleva sommaren i fjällen på nära håll.

9. Klättra på klippväggar

Vill du lära dig klippklättring från grunden? Det har du möjlighet att göra i Åre. Tackla någon av de 30 utmaningarna uppför klipporna och se hur långt din klättringsteknik tar dig. Utmaningarna är inte utan belöning. Väl uppe får du nämligen chans blicka ut över det grönskande fjället.

10. Hyra bastuflotte på Åresjön

Vid Åresjöns strand står den uppvärmda bastuflotten redo för en lugn och skön upplevelse i fjällen. Att hyra bastuflotte i Åre är en perfekt aktivitet för det större sällskapet. Upp till 12 personer kan dela stunden tillsammans och varva varma bastubad med uppfriskande dopp. Flotten guppar in i vildmarken, omgiven av bergen.

11. Åka på älgsafari i Åre

upplevelser i Åre
Bild: © Mats Lindberg / iStock

Genom att åka på älgsafari i Åre kommer du både nära den stora, vilda skogen och skogens konung i sin fullaste prakt. Guiderna som håller i turen har koll på var älgarna håller till och leder minibussen in på småvägar längs vilka ni stannar för att spana på det mäktiga djuret. Under tiden lär du dig fantastiska fakta om älgen och får möjlighet att smaka på älgkött. Förhoppningsvis ges också tillfälle att få närbilder på djuren – så glöm inte att ta med kameran!

12. Åka mountain cart

På sommaren är skidbackarna avklädda det vita snötäcket och i dess ställe skjuter fjällblomster upp ur marken. Det är också under denna tid på året som du kan uppleva backarna på nya, spännande sätt. Du kan exempelvis cykla downhill eller åka mountain cart. Mountain cart är en blandning mellan en mountain bike och en gokart och går i ett rasande tempo. Upplevelsen inleds med en skidliftfärd uppåt och därefter med en genomgång. Sedan är det bara att sätta dig i din mountain cart och åka nedför backarna.

13. Gastronomivandra i Åre

Åre chokladfabrik och Åre kafferosteri – på den klassiska skidorten har en unik matkultur vuxit fram. Det är på denna kultur du får ett smakprov under en gastronomivandring genom bergen. Lyssna på historier om platserna du går förbi och smaka på massor av lokala delikatesser.