Djur & Natur Kultur & Upplevelser

Här kan du uppleva världens vackraste norrsken

Norrsken är ett av de vackraste fenomenen vi kan uppleva på jorden. Här får du lära dig mera om vad norrsken egentligen är och vart du kan åka för att se de mest spektakulära norrskenen.
Norrsken aurora borealis på Island
Bild: © LeoPatrizi / iStock

Norrsken, eller aurora borealis som det heter på latin är ett av de vackraste fenomenen vi kan skåda på den här jorden. Det finns i flera olika nyanser, som blått, grönt, gult och rött. På natthimlen ser det ut som ett skimrande draperi av färger som rör sig väldigt snabbt. Ibland ser det ut som färggranna bågar eller strålar.

Aurora kan ses kring jordens poler. På norra delen av klotet kallas det för norrsken (aurora borealis) och på den södra delen aurora australis. Fenomenet visar tydligt vilken effekt solen har på jorden. Fastän vi beundrar detta färgsprakande skådespel på himlen är det egentligen ett resultat av farliga partiklar som slungas från solen mot jorden.

Solvindar slungas mot jorden

Solen får då och då utbrott i form av solvindar som innehåller laddade partiklar. Dessa slungas då och då rakt mot jorden. Som tur har jorden ett skyddande hölje runt sig som kallas för magnetosfären. Det är alltså jordens magnetfält som skyddar oss från de farliga partiklarna.

Själva norrskenet blir till när partiklarna som träffar jordens atmosfär krockar med molekyler och atomer som finns där. Jordens magnetfält fångar partiklarna och sänder dem vanligtvis i riktning mot jordens poler. Vid polerna lutar magnetfältet mot jordens yta. Därför kan vi ofta se aurora borealis i norra Sverige.

Hit ska du resa för att uppleva norrsken

Om du vill uppleva världens vackraste norrsken med egna ögon kan du resa till följande platser.

Alaska – en av världens bästa platser att se norrsken

Bild: © 5279210107801613 / iStock

Alaska är en av de bästa platserna i världen för att uppleva norrsken. Kombinationen kalla vädret, de klara skyarna och de mörka nätterna gör Alaska till den ultimata platsen för att kunna skåda ett vackert norrsken.

Var: Norrsken kan ses i nästan hela Alaska. Fairbanks är en bra utgångspunkt för resor. Bilden ovan är tagen i Fairbanks.

När: Bästa chansen att se norrsken är under vintermånaderna, eftersom nätterna då är längre. Men det går att se norrsken i Alaska året runt.

Hur: Du kan slå läger, köra bil eller njuta av norrsken från ett mysigt AirBNB.

Upplev vildmarksliv och norrsken i norra Kanada

Bild: © NZSteve / iStock

Norra Kanada är perfekt för dem som vill uppleva både vildmarksliv och norrsken. I många delar av norra Kanada kan man regelbundet se norrsken.

Var: De bästa platserna för att se norrsken är Yukon, de nordvästra territorierna och Nunavut.

När: Från slutet av augusti till mitten av april har du de bästa chanserna att se norrsken.

Hur: Du kan till exempel slå läger, bo i husbil eller hyra en mysig stuga.

Magiska landskap och norrsken på Island

Bild: © tawatchaiprakobkit / iStock

Vulkaniska landskap, heta källor och storslagna vattenfall gör Island till en av världens mest magiska platser. Här kan du också som pricken över i se otroligt vackra norrsken.

Var: Du kan se norrsken på hela Island. Några höjdare är Seltjarnarnes i Reykjavik, Vik, Látrabjarg/Westfjords, Eldborgahraun och Djúpavík.

När: Från tidigt i september till slutet av april.

Hur: Du kan övernatta i tält eller bo i husbil. Att åka runt med turistgrupper är också populärt. På Island finns en massa fina AirBNB och stugor att välja mellan.

Se norrsken från glasiglo i Finland

Bild: © mantaphoto / iStock

I norra Finland syns norrsken nästan varannan natt från september till mars. Här har du alltså stor chans att få uppleva norrsken. Finska Lappland är en otroligt vacker plats med många vinternöjen. Du kan bo in en glasiglo och se norrskenet rakt ovanför dig medan du ligger i en varm säng. På dagarna kan du åka på safari med rensläde, huskysläde eller snöskoter. Det finns många bra ställen för långskidning och slalomskidning.

Var: Nästan var som helst i norra Finland, så länge du håller dig borta från städernas ljus. Ju längre norrut desto bättre. Kakslauttanen är ett populärt ställe där du kan hyra en glasiglo.

När: September till mars.

Hur: Det är bästa att bo på ett ställe som är gjort för att skåda norrsken ifrån. Eftersom det kan bli väldigt kallt i Lappland behöver man ett varmt ställe att vistas i. Du kan till exempel välja mellan att bo i stuga, glasiglo eller varför inte på ett snöhotell?

Spektakulära norrsken i Åre

Svenska Åre är också en plats där du kan se spektakulära norrsken. Du kan beställa en upplevelse i form av en oförglömlig norrskensvandring på Ica Upplevelser.

Blev du nyfiken på Åre kan du läsa om 13 fantastiska upplevelser i Åre här.

Boka din resa nu

Blev du sugen på att åka på en lite längre resa för att få uppleva norrsken? Vintern är en särskilt bra tid för att se aurora borealis. Passa på att leta efter en billig flygresa på Supersavertravel. Du kan söka bland 650 flygbolag och 240 000 hotell i världen, samt boka hyrbilar i alla storlekar och prisklasser.

Källa: Rymdstyrelsen.se