Mat & Pyssel

14+ saker du kan måla med – och som inte är pensel

Pensel är bara ett målarverktyg i mängden. Visste du att du kan måla med nästan vad som helst som redskap?

Från blommor till fötter – du kan måla med det mesta. Läs tipsen här nedanför och utforska skapandet bortom penseln!

saker att måla med
Bild: © StockPlanets / iStock

1. Måla med blommor, löv och andra växter. Naturen är full av spännande pysselmaterial att utforska och skapa med. Bland växtligheten hittar du ypperliga ”penslar”. Hur blir det när du målar med en mjuk maskros, ett ådrigt löv eller med yvigt gräs i stället för med den traditionella penseln?

2. Måla med frukter och grönsaker. Det finns väl nästan inget mera klassiskt pyssel än att göra potatistryck, som innebär att du skär motivet i potatisen så att du får en stämpel. Men du kan även trycka med skivor från citrusfrukter eller med selleri. Prova även att måla med blomkål och broccoli som pensel.

3. Måla med isbitar. Färga och häll vatten i en isform för att göra iskuber. Stick därefter ner glasspinnar i vart och ett av de små facken och ställ in formen i frysen. Så här får du vattenfärger och pensel i ett – och det går alldeles utmärkt att färga vattnet med karamellfärger.

blåsmålning
Bild: © ruizluquepaz / iStock

4. Måla med sugrör! Du som någon gång provat att måla med sugrör vet den häftiga känslan i att åstadkomma coola färgeffekter genom att använda munnen. Blås färgfläckar, fäst klisterögon och klistermunnar mitt på fläckarna och skapa på så sätt dina munblåsta monster. Målartekniken fungerar bäst när du använder något rinnigare färger, kanske temperapuckar för barns skapande?

5. Måla med gaffel. Återbruka antingen en vanlig gaffel eller använd engångsgafflar som pensel. Du kan exempelvis måla lejon, solar och tulpaner med hjälp av gaffeln.

6. Måla med diskborste och tandborste – visserligen två olika saker men redskap med vilka du kan få till häftiga målareffekter.

7. Måla med målarsvampar, tvättsvampar… Det finns ju äkta svampar som är avsedda för målning, men i avsaknad av sådana kan vanliga tvättsvampar kanske vara något att skapa med?

8. Måla med plastflaskor! Visste du att en tom och diskad ketchup- eller såsflaska i plast kan fungera som ett perfekt målarredskap? Fyll flaskan med exempelvis akrylfärger och spruta färgen på pappret. Ta gärna med dig målningen utomhus för att inte skvätta ner inredningen.

målning såpbubbla
Bild: © kyoshino / iStock

9. Måla med såpbubblor. Rör ner karamellfärger eller flytande vattenfärger i burken med såpbubblor och blås dina färgbubblor på ett papper. Bilden kommer bli cool – vi lovar!

10. Måla med bubbelplast – glöm bara inte att även klämma och smälla bubblorna! Älskar det härliga ljudet! Den här målartekniken är superenkel. Du doppar bubbelplasten i färgen och trycker och drar sedan med den på pappret.

11. Måla med ballonger. Allt roligt du kan göra med ballonger! Har du lekt ballonglekar på kalas, som exempel på roligheter? Att måla med ballonger är ett annat tips på kalaspyssel eller skaparverkstad. Blås upp ballongen, doppa en del av den i färg och måla på.

12. Måla med snöre. För att måla med ett garnsnöre viker du ett papper med snöret i på mitten. Snöret, som du doppat i färg, drar du sedan sakta ut från pappret. Du kan också ringla det färgdoppade snöret över pappret och göra dina egna garneffekter i stället för effekter med pensel.

13. Måla med aluminiumfolie eller plastpåse. När du målar med folie eller påse kan du åstadkomma läckra tryckeffekter som påminner mycket om när du målar med svampar. Detta pyssel är smidigt att komma i gång med, för aluminiumfolie och plastpåsar har du ofta redan hemma.

14. Måla med kroppen! Händer, fingrar, fötter, tår… eller någon annan kroppsdel. Säg vad du inte kan skapa med! Utifrån ett hand- eller fingeravtryck kan du kreera oändligt många figurer, där är det bara fantasin som sätter gränserna.