Kropp & Sinne

5 vanliga orsaker till att du känner dig så himla trött

Känner du dig konstant trött, rentav utmattad? Det finns oftast ett skäl till det – här har du fem av de vanligaste orsakerna!
känna sig utmattad
Bild: © cglade / iStock

1. Sömnproblem

För att kunna fungera i vardagen bör vuxna få mellan 6 och 9 timmars sömn per natt. Långt från alla får det och går därför runt med känslan av att aldrig bli riktigt utsövd. Förutom utmattning leder sömnsvårigheter till ökad risk för fetma, högt blodtryck, depression, hjärt- och kärlsjukdomar.

2. Kostvanor

Tråkigt nog spelar kostvanorna en väldigt stor roll för helhetshälsan, inte minst för hur pigg eller trött man känner sig. Om du inte blir kvitt tröttheten kan det vara en bra idé att prova lägga om kosten. Eftersträva en balanserad kost där du får i dig de viktigaste näringsämnena. Kostomläggningen bör också medföra att du äter på mer regelbundna tider och dricker tillräckligt mycket vatten varje dag.

3. Aktivitetsnivå

Det finns lägen när en vilokväll i soffan och framför tv:n är toppen för att få energipåfyllnad. Det finns också tillfällen när man bör skippa soffhänget och istället ge sig ut på en promenad eller gå på ett träningspass. Tvärtom vad många tror bidrar fysisk inaktivitet till ökad trötthet – om man nu inte har en bakomliggande sjukdom eller dylikt.

4. Stressnivå

I små, små doser kan stress göra så att man känner sig på alerten. Om stressen är återkommande i vardagen kan den däremot leda till att man känner sig helt dränerad på energi. I längden kan de kemiska reaktionerna i kroppen vara så påfrestande att man blir sjuk, både fysiskt och psykiskt. Hur minskar du stressen i vardagen? Ett första steg i rätt riktning är att identifiera stressfaktorerna i ditt liv. Först därefter kan du försöka åstadkomma en förändring för att må bättre.

5. Sjukdom

Många sjukdomar kan göra dig trött eller rentav utmattad. Om du upplever att du får tillräckligt med sömn, äter en balanserad kost, rör mycket på dig samt är bra på att stressa ner och ändå är helt slutkörd kan du behöva undersökas av en läkare för att utesluta bakomliggande hälsoorsaker till tröttheten. Ingen ska behöva känna sig trött hela tiden, konstant trötthet är inget normalläge.

Källa: Medicalnewstoday.com