Djur & Natur Kropp & Sinne

Har du provat getyoga?

På senare år har en något annorlunda yogatrend vuxit sig allt starkare: getyoga. Getyoga innebär att getter går på och bredvid dig medan du gör lättare yogaövningar. Har du kanske provat det?
yoga med getter
Bild: © stevecoleimages / iStock

Så getyoga har trendat de senaste åren. Gårdar i USA har använt den annorlunda yogaformen som ett dragplåster – och visst har många nappat på betet! Trenden har också kommit till Sverige. Idag erbjuds getyoga på såväl getyogastudior som 4H-gårdar, och på ett sätt där djuren bjuds in till att vara med. Getterna har visat sig vara väldigt kontaktsökande och öppna för att delta i yogapassen.

Yoga, medveten närvaro och djurterapi i ett

Yoga och medveten närvaro går hand i hand. Under ett getyogapass får man även en annan hälsodimension, i form av välgörande djurterapi. Upprepade forskningsstudier tyder på att vi mår bra av att vara nära djur, och då särskilt i sinnet. Getterna är dessutom lugna, sociala samt snälla djur och därmed ideala att ha omkring sig när man själv behöver varva ner och uppnå inre harmoni.

Lagom svåra rörelser när man gör getyoga

Med tanke på att getterna går på och bredvid en under yogaövningarna kan man inte ta ut svängarna för mycket. Yogarörelserna är ganska enkla, men det gör getyoga till ett träningspass som passar de flesta som inte har pälsdjursallergi. När en get kliver upp på ryggen krävs fokus och balans. Man vill helst inte sätta handen i en getbajsblaffa – helt klart ett skäl att vara extra närvarande.

Källor: Svt.se/nyheter; Wellnesstravelled.com