Den 2 augusti 2020 började SVT Play streama naturdokumentärer med viktiga miljöperspektiv. Dokumentärerna finns med i det större temat ”Planet under press”, där även Antropocen – människans epok och David Attenborough: Klimatkrisen ingår.
5 naturdokumentärer i SVT Plays Planet under press-tema
Här vill vi dock tipsa om fem nya guldkorn – läs våra korta dokumentärtips och TITTA på filmerna, som säger en hel del om vilken roll människan spelar i miljö- och klimatkrisen.
1. Vart har fåglarna tagit vägen? (2020)
På 1960-talet orsakade miljögifter en tyst vår på så sätt att fåglarna verkade försvinna. Samma sak händer igen, men läget på 2020-talet är allvarligare än vad det var då. Nu är det hela landskapet som skrämmer bort fåglarna och gör fågelkvittret till en raritet. Dokumentären Vart har fåglarna tagit vägen? är ett otäckt exempel på hur människan påverkar naturen negativt.
2. Kalla havens hajar (2019)
Vithajen i de fjärran vattnen är långt från alla hajar som finns i världen. Tvärtom finns det många fler sorter och somliga av dem simmar till och med i Nordens hav, som naturdokumentären Kalla havens hajar visar. Dessa hajar är inte alltid stora och inte heller särskilt farliga. Men en sak har de gemensamt med vithajen: de är allvarligt hotade av människan.
3. Är jorden överbefolkad? (2020)
I samtalet om miljö- och klimatkrisen ges sällan frågan om jorden är överbefolkad utrymme. BBC-dokumentären Är jorden överbefolkad? syftar till att gå till botten med överbefolkningen på jorden – och visst är det obekväma funderingar som nyanseras.
4. Tigerhandlarna (2020)
Visste du att det är status att bjuda på tigervin? Det så kallade tigervinet är en vätska där bitar av tigern fått ligga i blöt… Sätten att handla med tigrar blir allt fler och världens största kattdjur blir allt färre i antalet. Förhoppningsvis blir Tigerhandlarna ett avskräckande exempel på den illegala tigerhandeln i världen.
5. Kampanjen mot klimatet (2020)
På 1980-talet verkade det som att världen var redo att värna klimatet. Så inledde de stora oljebolagen en kampanj för att bagatellisera människans påverkan på miljön och under decennier efteråt har klimatskepticismen varit ett faktum. Hur kunde det ens bli så här? Kampanjen mot klimatet är en spännande politisk naturdokumentär från Danmark, den har tidigare visats som SVT:s Dokument utifrån.
Det här var bara ett axplock av de bra och viktiga naturdokumentärerna i SVT Play-temat ”Planet under press”.