Kropp & Sinne

6 produkter för tillfällig smärtlindring

När smärtan är en del av vardagen kretsar mycket kring att hitta rätt sorts smärtlindring. Kanske provar man olika behandlingar och huskurer mot värk. Vi har själva levt med värk i många, många år och vill därför dela med oss av våra bästa tips för tillfällig smärtlindring – och som inte är värktabletter. Inga av produkterna här i artikeln kommer göra dig mirakulöst frisk. Förhoppningsvis kan de dock hjälpa dig genom stunden när du har som ondast.
lindra värk
Bild: © ljubaphoto / iStock

1. TENS

995 kronor @ Apoteket

Omron TENS E3 lindrar smärta genom nervstimulering. Med ett knapptryck kan du kurera smärta i muskler och leder, stelhet och domningar i rygg, armar, ben, nacke och fötter. Enkelt att fokusera på den eller de punkter som gör ondast i stunden.

2. Orifarm FlexiTherm Värmeplåster

79 kronor @ MEDS

Orifarm FlexiTherm Värmeplåster är vår personliga favorit. Du sätter plåstret där du har ont och inom loppet av 30 minuter fylls den onda punkten av härlig lindrande, mjukgörande värmande. Jättesköna värmeplåster att ha på nacken, ryggen eller ett stelt skulderblad! Man kan bära plåstren under kläderna.

3. Crearome Bittersalt

epsomsalt
1 kg, 75 kronor @ Bodystore

Crearome Bittersalt, epsomsalt eller magnsesiumsalt kan lindra spända, trötta och ömma muskler. Du häller saltet i ett varmt bad, låter det lösas upp och lägger dig i saltbadet. Det finns vetenskapliga indikationer på att magnesium kan lindra värk – frågan är bara hur smärtlindrande det är. Vi rekommenderar att du badar i bittersaltet precis före sängdags, man kan bli ganska tung i kroppen av det.

4. Ice Power Kylande gel

92 kronor @ Kronans apotek

Ice Power Kylande gel lindrar värk och främjar muskelavslappning nästan omedelbart. Inte alla med smärta mår bra av värmeterapi och då kan denna gel för kylterapi vara ett bra alternativ. Du smörjer in stället där du har ont.

5. Tiger Balsam Soft salva

25 gram, 53 kronor @ MEDS

Tiger Balsam Soft salva är en klassiker inom smärtlindring. Många använder salvan för att lindra tillfällig värk i muskler eller från sträckningar och stukningar. Personligen upplever vi att tigerbalsamet sätter igång de märkligaste nervsensationerna från huden och inåt, men många får minskad smärta efter att ha smörjt in det drabbade området med salvan.

6. Gaiam Lavender Neck & Shoulder Wrap

499 kronor @ Apoteket

Gaiam Lavender Neck & Shoulder Wrap är en riskudde som du enkelt kan hänga runt nacken och axlarna. Du kan både värma upp och kyla ner den. Vid uppvärmning får kudden en lugnande lavendeldoft. Lägg helst kudden utanpå kläderna – annars kan det bli väldigt varmt eller kallt.