Kropp & Sinne

Att vara nära den man älskar kan ge smärtlindring

När man är kär höjs serotoninnivåerna i kroppen och därmed minskar också eventuell smärta. Inget nytt på den fronten! På senare år har det även gjorts flera forskningsstudier som visar att den fysiska närheten till den man älskar kan ge smärtlindring. Så dubbelt grattis till alla oss som har värk och som har en fin partner i våra liv.
Bild: © PeopleImages / iStock

Neuroforskare vid University of Colorado har kunnat visa att en så enkel sak som att hålla sin älskade i handen gör oss mer motståndskraftiga mot smärta. Då i synnerhet mot intensiv, akut smärta, som ju också personer med kronisk smärta kan förnimma känslan av.

I den vetenskapliga artikeln från 2018 – för övrigt publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences – menar forskarna att när vi rör vid någon vi älskar synkroniseras våra hjärnvågor med varandra. Smärta skapar ett avbrott i synkroniseringen, men beröring sammanför oss igen.

Forskningsfynden har såklart väckt mycket nyfikenhet och vad forskare från Spanien och Österrike nu velat titta närmare på är om det kanske räcker att vara med den man älskar för att man ska må bättre. Faktiskt visar de senaste fynden från 2019 att vi kan få smärtlindring av att bara vistas i samma rum som den vi älskar.

– Vid upprepade tillfällen har det visat sig att prata med och röra vid varandra minskar smärta. Vår nya studie visar att till och med blotta närvaron av en kärlekspartner kan ge smärtlindring, och att även empatin från partnern kan ge mindre ont, berättar forskarna i studien som finns att läsa i Scandinavian Journal of Pain.

Glädjande studier det här, eller vad säger du? Kärlek ftw!

Källa: Medicalnewstoday.com (se även referenserna i artikeln)