Djur & Natur Kropp & Sinne

8 hälsoskäl att älska våren ännu mera

Som om blommorna och fågelsången inte vore nog listar vi hälsoskälen till att älska våren ännu mera.
vårkänslor
Bild: © knape / iStock

1. Ljuset

Solljus hjälper kroppen att bilda D-vitamin. Under hösten och vintern är timmarna med dagsljus färre här i Sverige. Det kan påverka oss direkt fysiskt, som genom att kroppen inte producerar tillräckligt av det så viktiga vitamin D. Brist på D-vitamin kan leda till nedsatt immunförsvar, skört skelett samt försämrad muskel- och nervfunktion. Det fina med våren är att den medför ljus och större chanser för kroppen att fungera som den ska.

2. Vädret

Soligare och varmare väder gör att vi hellre tillbringar tid utomhus. Vi rör mera på oss, och det leder i sig till oräkneliga hälsofördelar. Det känns plötsligt underbart att gå den korta rundan till bussen eller att påta i trädgårdslandet. För många med värkproblematik – såsom fibromyalgi och reumatism – kan värmen dessutom ge minskad smärta i kroppen. Framför allt om vårvädret är sådär lagom, som det brukar vara.

3. Humöret

Många blir på bättre humör under våren – är du en i skaran? Det finns en anledning till att vi talar om vårkänslor och vinterdepression. Dagarna känns plötsligt längre, vardagen mindre inrutad och det är så himla skönt med all frisk luft. Våren är som gjord för nedvarvning!

4. Umgänget

 På vintern försvinner dagarna fort och vi stänger gärna in oss i våra hem, och detta trots att vi får lappsjuka. Med ljuset, värmen och den ökade lusten att tillbringa tid utomhus följer även glädjen i att umgås. Bara en så enkel sak som att det finns fler att hälsa på under promenaden eller löprundan i motionsspåren kan få oss att känna oss mindre isolerade.

5. Hemmet

Vårstädning låter ju inte direkt som den roligaste saken i världen. Tungt är det! Städningen fyller dock en väldigt praktisk funktion. Det är under denna vi städar bort bakterier som gjort oss sjuka under vintern. Visste du att städa också hjälper kaloriförbränningen? När vi putsar, skurar och tvättar förbränner vi cirka 85 kalorier per 30 minuter. Det varmare vädret gör att vi gärna öppnar fönstren och vädrar ut hemmen – så härligt med luftgenomströmning!

odla på våren
Bild: © ClarkandCompany / iStock

6. Maten

Vår och vi sår och skördar i såväl fönstren som trädgårdslanden. Vi äter det vi – eller någon annan – odlat och får i oss massor av stärkande nyttigheter.

7. Huden

Vintervindarna och -temperaturerna kan orsaka slitage och skador på huden. Säg den som inte erfarit torra händer och fötter, eller rentav hudsprickor under de kallaste månaderna!? Våren är betydligt mildare mot huden, som får möjlighet till läkning.

8. Vilan

Sportlov och påsklov, klämdagar och första maj. Bortsett från den långa sommarledigheten är våren den tiden på året med flest lediga dagar för vila och återhämtning. Vetskapen att en lite paus väntar några veckor bort gör det lättare att hålla lågan uppe under de jobbiga dagarna.

Källor: Everydayhealth.com; Medicalert.org