Djur & Natur Inredning & Mode

9 trädgårdsblommor fjärilarna kommer älska

Låt trädgården bli en vacker oas – både för dig själv och för fjärilarna!
trädgårdsblomma
Bild: © guvendemir / iStock

Hur underbart hade det inte varit att ha en riktig fjärilsträdgård? Med hjälp av omsorgsfullt utvalda trädgårdsblommor kan du locka fjärilar till din lilla gröna oas och samtidigt göra de bevingade insekterna en enorm tjänst. Deras överlevnad kan hänga på att vi förser dem med rätt sorts blomster i en tid där det råder brist på ängsmarker.

1. Lejongap

trädgårdsblommor
Bild: © baona / iStock
Lejongap står utsökt vackra i blomvasen.

Lejongap är stora, praktfulla trädgårdsblommor och finns i en hel uppsjö av färger. Fröblandningar med rosa, röda, orangea, gula och vita blommor är inte ovanliga.

2. Malva

fjärilar blommor
Bild: © Ralf Menache / iStock

Från silvrigaste vitt till skiraste rosa – malva finns i en rad ljuvliga färger och är en klassisk trädgårdsblomma med kronblad i form av vackra klockor.

3. Solros

trädgårdsblommor
Bild: © OGphoto / iStock

Solrosor är lättsådda och är därför mycket tacksamma att odla själv. Förutom att stråla i gult skjuter de upp i höjden. Vissa sorter kan bli otroliga 3 till 5 meter höga. Solrosen behöver inte nödvändigtvis ha det typiska solgula och bruna utseendet, det finns exempelvis en luden, ljusgul sort som heter Teddy bear.

4. Aster

fjärilar blommor
Bild: © schnuddel / iStock
Färggranna höstaster som blommar i september.

Den färggranna trädgårdsblomman aster gör sig väl i både rabatten och vasen – och inte minst i trädgårdskrukan. En riktig klassiker i trädgårdsplanteringar och som lyser upp till och med de gråaste höstdagar.

5. Luktärt

trädgårdsblommor
Bild: © mgfoto / iStock

Den väldoftande luktärten är en given favorit i såväl sommarrabatterna som blombuketterna. Just nu är det populärt att odla sina egna snittblommor och därför får även luktärt ett uppsving. Se hur ljuvliga blomstren är!

6. Ringblomma

trädgårdsblomma för fjärilar
Bild: © SchmitzOlaf / iStock

Ringblomma är lätt att sköta och ljuv att beskåda – så inte att undra på att den är en av de populäraste trädgårdsblommorna hos människor och fjärilar. När man vill ha blomster som blommar genom sommaren och hösten är ringblommor givna val. Både gul och orange är vanliga färger på ringblommor, som har en härligt knallig lyster.

7. Fingerborgsblomma

trädgårdsblommor
Bild: © aimintang / iStock

Fjärilar älskar fingerborgsblommor – men växten är giftig att äta för oss människor. Ändå har vi gärna fingerborgsblomma i våra trädgårdar. Svårt att tänka sig ståtligare trädgårdsblommor än dessa!

8. Prästkrage

trädgårdsblomma
Bild: © nikamata / iStock

Prästkragen är en ikon för sommar i Sverige, och den förknippas ofta med ängar och öppna landskap. Men du kan även så den i trädgårdsrabatterna och på så sätt göra fjärilarna glada.

9. Riddarsporre

trädgårdsblommor fjärilar
Bild: © 4FR / iStock
En sällsynt makaonfjäril på en riddarsporre.

Precis som fingerborgsblomma är riddarsporre en oerhört ståtlig trädgårdsblomma. Växten har många stora blommor på resliga spiror och är vanligen vackert djupblå, även om andra färger finns.