Mat & Pyssel

Så gör du perfekta pepparkakor

Ingen jul utan pepparkakor…
recept pepparkakor
Bild: © AlenaPaulus / iStock

Ska du förgylla julen med pepparkaksbak? Då har vi recept på både pepparkaksdeg och kristyr, för synnerligen snygga, perfekta pepparkakor. Glöm inte bort att kärlek är en viktig ingrediens!

Recept på pepparkaksdeg

perfekta pepparkakor
Bild: © luza studios / iStock

Perfekt kan vara enkelt. Detta recept på pepparkaksdeg kräver inte så många turer – men visst gäller det att tålmodigt vänta på att degen ska vila sig fast och smidigt även i detta fall.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 1/2 dl mörk sirap
  • 3 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk malen kanel
  • 1/2 msk kryddnejlika
  • 1/2 msk malen kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • ca 10 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Värm smöret, sirapen och sockret i en kastrull. Allt ska smälta samman.
  2. Häll blandningen i en bunke eller köksmaskin och tillsätt såväl grädden som kryddorna. Rör om!
  3. Rör ner både bikarbonaten och mjölet i blandningen. Ta i lite av mjölet åt gången, snarare än att röra ner allt på en gång.
  4. Arbeta samman blandningen till en deg.
  5. Ställ in pepparkaksdegen i kylen. Låt stå i ungefär ett dygn.
  6. Plocka fram degen i rumsvärme en timme före utbakning.

Tips för ännu bättre pepparkakor

Vilka är de bästa tipsen för ännu bättre pepparkakor?

  • Kyl degen för att kunna baka ut den. Det är en absolut nödvändighet för att få en hanterbar pepparkaksdeg, som annars är väldigt kladdig.
  • Vira in pepparkaksdegen i plastfolie före kylning. Dela degen i två halvor, lägg varje halva på en bit plastfolie, vira folien runt degen och platta nu ut degen. Inget kladd eller klet! Ta bort plastfolien och ställ in degen i kylen. Det finns två skäl att göra så här. Dels går det fortare att kyla pepparkaksdegen när den inte är i en enda stor klump. Dels blir utbakningen mycket, mycket enklare.
  • Använd mjöl när det behövs. En kyld, fast pepparkaksdeg kan fortfarande vara kladdig. Var inte rädd för att använda extra vetemjöl under pepparkaksbaket – strö mjöl över bakytan, som över bakbordet eller köksbänken.

Varianter på pepparkakor

Smaksätt pepparkaksdegen med…

  • Mandelflagor (ha både i degen och ovanpå pepparkakorna)
  • Citron (riv skalet av en citron och blanda ner i degen)
  • Apelsin (riv skalet av en apelsin och blanda ner i degen)
  • Kakao (rör ner ca 1 msk i blandningen)

Recept på kristyr

dekorera pepparkakor
Bild: © eli_asenova / iStock

För många är att dekorera pepparkakorna med kristyr ett av de viktigaste momenten i julbaket. Det är inte alls svårt att göra kristyr – se receptet!

Ingredienser

  • 1 äggvita
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk ättiksprit (12%)
  • eventuellt 1 droppe karamellfärg  

Instruktioner

  1. Rör ihop äggvitan, florsockret och ättikspriten i en bunke. Använd gärna elvisp, för att få till en jämn kristyr.
  2. Tillsätt eventuellt karamellfärgen i resten av bladningen, ifall du vill ha färgad kristyr. Detta kan du göra i steg 1.
  3. Lägg kristyren i en spritspåse och börja skapa!