Inredning & Mode Mat & Pyssel

Dekorera pepparkakor med kristyr! Julgranshängen

Enklast kan också vara vackrast – eller vad säger du om dessa julgranshängen av pepparkakor med kristyr?
julpyssel pepparkakor
Bild: © MKucova / iStock

Vi vet vad vi ska hänga i julgranen i år: julgranshängen av pepparkakor med kristyrdekorationer. Lite lack på hängena gör dem tåligare. Det går att köpa färdiga pepparkakor med hål i, annars måste man tänka på att göra hålen när man bakar pepparkakorna så att man sedan kan trä bandet genom dem.

julpyssel pepparkakor
Bild: © MKucova / iStock

Pepparkakshus, julgranar och snöflingor – man kan i princip forma pepparkakshängena hur man vill. Även om man väljer samma pepparkaksform till alla juldekorationerna gör kristyrmönstren var och en unik. Olika stjärnformade bakformar är exemplariska mallar för snöflingorna.

Det finns även pepparkaksformar för att göra minipepparkakshus och pepparkaksgranar, men många väljer ändå att skära ut de vackra kakorna på fri hand eller efter en egenhändigt skapad mall.

julpyssel pepparkakor
Bild: © MKucova / iStock

För att göra en julgran eller ett pepparkakshus kan du exempelvis rita mallen på papper, klippa ut den och sedan skära ut pepparkakorna efter den. Kristyren är lite knepigare – det gäller helt enkelt att öva. Men det gör inget om den blir lite ojämn och sned, julgranshängena blir personligare då.

Något för även din julgran?