1. Aubergine
Den blanka och mörka skönheten aubergine. Grönsaken kallas även äggplanta och är vanligt förekommande i medelhavsköket. Skalet innehåller massor av fibrer – så skala inte bort det. Det gör dina tarmar gott.
2. Rödkål
Rödkål är rik på fibrer, vitaminer och antioxidanter. Det lilavita mönstret i kålbladen ger denna grönsak ett unikt utseende. Som ett naturens konstverk!
3. Morot
Morötter kan vara lila. Om vi går tillbaka i Sveriges historia var lila morot vanligare än orange morot. Faktum är att orange morot är ett relativt nytt påfund. Givetvis är även den lila moroten fullpackad med betakaroten.
4. Majs
Lila majs med ljuvligt, glansiga korn. Denna grönsak innehåller många antioxidanter och anses vara så nyttig att man till och med gör hälsopulver på den. Hur väl det fungerar låter vi vara osagt här. Den lila majsen har en mångtusenårig historia i Centralamerika. Där används den än idag till bröd och tortilla. Det är riktigt läckert med lila bröd.
5. Blomkål
På senare år har blomkål seglat upp på topplistorna över bästa supermaten. Den lila blomkålen är särdeles vacker – du kan odla den själv – men den tappar färgen när den kokas. Blomkål innehåller överlag mycket C-vitamin.
6. Rödbeta
Färgämnet och antioxidanten betacyanin förekommer i rödbeta. Det är därför grönsaken har en så vacker rödrosalila färg. Betacyanin skyddar och stärker cellerna och immunförsvaret. Regelbundet intag av rödbetsjuice påstås kunna sänka blodtrycket och minska värk.
7. Potatis
Prova att göra egna chips av lila potatis. Det blir så läckert. Blå kongo, double fun, la vitelotte och violet quen är några exempel på lila potatissorter. Tack vare den lila färgen blir potäterna ännu nyttigare.
8. Rödlök
Rödlök – röd, lila eller kanske ett mellanting? Purpurfärgad. Generellt sett är lök nyttigare än vad man tror. Grönsaken innehåller en härlig kompott av viktiga näringsämnen, som protein, fibrer, krom och C-vitamin. Rödlök är mildare i smaken än gul lök och är som godast när den äts rå i sallader.
9. Sparris
Sparris påstås påverka både hjärn- och maghälsan till det bättre. Grönsaken sägs dessutom kunna göra underverk för hyn. Eftersom sparrisen innehåller E-vitamin skyddas huden mot nedbrytande föroreningar – så kallad oxidativ stress – och kan behålla sin fräschör och spänst. Lila sparris är sötare i smaken än den gröna.
10. Sallat
Det finns mängder av rödbladiga sallater. Den här sorten heter lollo rossa. Bladgrönsaker är rika på mineraler och vitaminer – och tack vare att de innehåller mycket fibrer kan de hålla igång magen.