Första sättet att göra maränger
Detta första marängrecept ger klassiska maränger som är sådär lagom frasiga, lagom sega. Supergoda att äta till marängsvissen! Receptet ger cirka 40 mindre maränger.
Ingredienser
- 4 äggvitor
- 2 dl strösocker
- 2 krm ättiksprit 12%
Instruktioner
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitorna skummiga i en bunke.
- Tillsätt strösockret och ättikspriten.
- Vispa på tills skummet blivit fast.
- Klicka ut de första marängerna på bakplåten.
- Grädda marängerna i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
- Stäng av ugnen men låt marängerna stå kvar i den i minst 1 timme.
Andra sättet att göra maränger
I detta andra marängrecept ersätter citron ättikspriten – och bra blir det. Receptet ger cirka 20 små maränger.
Ingredienser
- 3 äggvitor
- 2 dl strösocker
- 1/2 tsk citronsaft
Instruktioner
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
- Blanda äggvitorna, citronen och 1/3 av strösockret i en bunke.
- Vispa medelsnabbt tills marängsmeten början vitna.
- Tillsätt resten av strösockret.
- Vispa snabbare, tills du får en fast, smidig marängsmet.
- Klicka ut marängerna på bakplåten – men inte för tätt.
- Grädda marängerna mitt i ugnen i cirka 45-60 minuter. Hur länge de gräddas avgör hur torra eller sega de blir.
Tips för ännu bättre maränger
Vilka är de bästa tipsen för ännu bättre maränger?
- Se till att använda en helt ren bunke! Den ska också vara helt fri från matfett.
- Stabilisera äggvitan med hjälp av saften från citron.
- Börja vispningen i lägre fart och använd en mindre del strösocker, öka successivt farten och tillsätt då mer och mer av sockret.
- Stanna när marängsmeten är fast och smidig. För mycket vispning kan göra smeten grynig.
- Låt marängerna stå kvar i ugnen på låg värme i någon timme efter gräddningen. Då blir de frasigt torra.