Mat & Pyssel

Så gör du perfekta maränger

Vi kan själva inte bestämma oss för vilket recept på maränger vi tycker ger mest perfekta bakverk – så vi tipsar om två olika sätt att göra marängerna.
maräng recept
Bild: © cobraphoto / iStock

Första sättet att göra maränger

Detta första marängrecept ger klassiska maränger som är sådär lagom frasiga, lagom sega. Supergoda att äta till marängsvissen! Receptet ger cirka 40 mindre maränger.

Ingredienser

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 2 krm ättiksprit 12%

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
  3. Vispa äggvitorna skummiga i en bunke.
  4. Tillsätt strösockret och ättikspriten.
  5. Vispa på tills skummet blivit fast.
  6. Klicka ut de första marängerna på bakplåten.
  7. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
  8. Stäng av ugnen men låt marängerna stå kvar i den i minst 1 timme.

Andra sättet att göra maränger

I detta andra marängrecept ersätter citron ättikspriten – och bra blir det. Receptet ger cirka 20 små maränger.

Ingredienser

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 tsk citronsaft

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
  3. Blanda äggvitorna, citronen och 1/3 av strösockret i en bunke.
  4. Vispa medelsnabbt tills marängsmeten början vitna.
  5. Tillsätt resten av strösockret.
  6. Vispa snabbare, tills du får en fast, smidig marängsmet.
  7. Klicka ut marängerna på bakplåten – men inte för tätt.
  8. Grädda marängerna mitt i ugnen i cirka 45-60 minuter. Hur länge de gräddas avgör hur torra eller sega de blir.

Tips för ännu bättre maränger

Vilka är de bästa tipsen för ännu bättre maränger?

  • Se till att använda en helt ren bunke! Den ska också vara helt fri från matfett.
  • Stabilisera äggvitan med hjälp av saften från citron.
  • Börja vispningen i lägre fart och använd en mindre del strösocker, öka successivt farten och tillsätt då mer och mer av sockret.
  • Stanna när marängsmeten är fast och smidig. För mycket vispning kan göra smeten grynig.
  • Låt marängerna stå kvar i ugnen på låg värme i någon timme efter gräddningen. Då blir de frasigt torra.