Kultur & Upplevelser

Slipp julstressen, res bort över julen

Sol och bad istället för snö och slask? Lyxmat i Paris istället för julbord? Allt fler väljer att resa bort över julen. Här kommer tips på några populära resmål vid juletider.
Bild: © Pixabay

Känns vintern och mörkret allt för dystert? Kanske du har tröttnat på det traditionella julfirandet? Känner du att sol och värme lockar mer, varför inte en shoppingresa i någon trevlig stad? Eller kanske du bara vill slippa all stress och åka bort ett tag?

Orsakerna kan vara många för att resa bort under jul och nyår. Allt fler väljer bort den traditionella julen med jultomte och julbord. De väljer istället att fira på andra ställen, eller på samma sätt men på andra ställen. Många vill uppleva någonting nytt istället för samma gamla vanliga traditioner.

Det kan vara mycket stress med att ordna en traditionell jul. Klappar skall handlas, huset skall städas, mat skall lagas och så skall man ofta träffa en massa släktingar. Istället väljer allt fler att plocka med sig någon liten present till varandra, istället äta middag på en trevlig restaurang och spendera resten av dagen på till exempel stranden.

Vi har listat några intressanta resmål och tips på vad som kan vara intressant just vid dessa.

gran canaria
Bild: © hamik/ Canva

Kanarieöarna

Vill du ha sol och bad istället för snö och slask utan att resa så långt? Då är Kanarieöarna ett säkert kort. Här ordnas det också traditionella julfiranden med julmiddagar och julfester som är väldigt uppskattade.

Gran Canaria är ett vanligt mål på Kanarieöarna. Här kan du kombinera badstrand med jultomtar och få det bästa av båda världar.

paris
Bild: © encrier / Canva

Paris

Paris glittrar som aldrig förr kring jul. Här kan du strosa kring det färggrant upplysta Eiffeltornet och Champs Elysee. Hitta någon trevlig bistro att äta någonting gott på. Paris är ett bra resmål om du bara vill åka bort några dagar. Gillar du inte sol och bad hittar du kulturell mångfald vart än du ser i Paris. Museer och arkitektur kan upplevas året runt.

karibien
Bild: © valio84sl/ Canva

Karibien

Vajande palmer, lite reggae musik, kokosnötter och kritvita stränder. Här träffar du knappast jultomten. Vill du glömma den traditionella julen kan det här vara ett alternativ för dig. Jamaica eller Dominikanska republiken är bra val om avslappning i solen känns mer lockande än julgröt.

london på julen
Bild: © SHansche/ Canva

London

Julpyntens huvudstad? Här hittar du granna lampor och glitter överallt. Speciellt kan du hitta di i en drömlik julvärld på Regent Street eller Winter Wonderland i Hyde Park.

Shopping är ett hett tema i London och kan bli till en hel shoppingentusiasts drömresa. Besök Liberty London, se Harrods julskyltning eller besök julmarknaden i Covernt Garden.

Bild: © Pixabay

New York

Du har säkert sett amerikanska julfilmer där huvudrollerna åker skridskor på en skridskobana eller åker häst och droska på gatorna. Här kan du uppleva det på riktigt. Besök Central Park och gör just det eller se den klassiska julgranen vid Rockefeller Center.

Självklart finns även här shopping i allra högsta nivå. Sevärdheter som Frihetsgudinnan och Empire State Building är vanliga mål men staden i sig är som en ända stor sevärdhet.