Fest & Lek Mat & Pyssel

Dekorera vackra påskägg med servetter

Att måla påskägg är ett av de roligaste påskpysslen. Här lär du dig hur du enkelt gör vackra påskägg med lite decoupagelim och servetter.
decoupage påskägg
Bild: © Canva

Att måla påskägg är ett av de roligaste påskpysslen. Att måla med vattenfärger är kanske det allra vanligaste och enklaste sättet att måla ett ägg. Men visste du att du lika enkelt kan göra ett ägg med vackra motiv bara genom att klistra på lite servettbitar?

Det här är en enkel och kortfattad guide för dig som vill pröva på att göra vackra mönstrade ägg med decoupagelim och servetter.

Det här behöver du

  • Okokta ägg
  • Skumgummipensel
  • Servetter med mönster
  • Decoupagelim som till exempel Mod Podge
  • Sax
Bild: © Canva

Gör såhär

1. Låt äggen ligga i rumstemperatur en stund. Skaka sedan om ägget du ska blåsa ur. Picka ett hål med en knappnål i den spetsigare ändan av ägget. I äggets botten pickar du ett lite större hål. Blås ur ägget i det mindre hålet.

2. Vik ut en mönstrad servett och klipp ut det som du vill dekorera ditt ägg med. Du kan klippa ut mindre figurer eller större delar som täcker halva ägget. Helt enligt smak och tycke.

3. Klipp ut figurer i olika storlekar för att täcka tomma ytor med om du vill dekorera hela ditt ägg.

Bild: © Canva

4. Häll lim i en liten skål. Smeta ut limmet med skumgummiborsten eller med ett finger. Täck bara en del av ägget i taget med lim. Om du täcker hela ägget med lim blir det lätt kletigt. Det är bättre att täcka en liten del eller max halva ägget i taget.

5. Klistra på ditt motiv och pensla ett lager lim ovanpå det. Rör inte det du limmat. Låt torka en stund innan du fortsätter med nästa motiv. Fortsätt så tills du är klar.

Den här videon visar tydligt hela processen steg för steg.