Kultur & Upplevelser

4 hårresande julfilmer

För dig som gillar skrämmande julfilmer har vi gjort en lista över några filmer med jultema som garanterat får håret på armarna att resa sig!
skrämmande julfilmer
Bild: © Pixabay

Julen är ju den tiden på året då vi kryper upp i soffan och tittar på mysiga julfilmer tillsammans med våra nära och kära. Klassiker som Ett päron till farsa firar jul, Love Acually och Ensam hemma känner de flesta till. Men för dig som gillar läskiga julfilmer finns också många alternativ.

Här kommer några tips för dig som vill fira en hårresande jul.

Black Christmas (1974)

Black Christmas är en kult slasherfilm som handlar om en seriemördare som är på fri fot under julen. Förklädd i mask är han på jakt efter collegestudenter. Han ringer telefonsamtal till offren som får deras hår att stå på ända. Den mest skrämmande delen är förstås när det visar sig att telefonsamtalet kommer inifrån huset. Morden sker med vintriga vapen som istappar. Inte ens i slutet kan man vara säker på vem som egentligen är den skyldige.

Se trailer här.

Gremlins (1984)

En man köper en söt liten mogwai i julklapp till sin son. Det finns tre regler man strikt måste följa för att ta hand om varelsen:

  1. Utsätt inte mogwaien för starkt ljus
  2. Låt den inte bil våt
  3. Mata den inte efter midnatt, hur mycket den än ber dig

Om reglerna bryts förvandlas den lilla söta varelsen till ett sadistiskt mördande monster. Filmen som skrevs av Christopher Columbus och producerades av Steven Spielberg är ett måste att se på julen.

Se trailer här.

Jack Frost (1997)

Veckan före julafton sker en olycka i den trevliga staden Snowmonton. En lastbil som transporterar seriemördaren Jack Frost krockar med en av statens lastbilar som transporterar genetiskt material. När det genetiska materialet, fångens kropp och snö blandas ihop blir en skrämmande mördande snöman till liv. Han låter inget stoppa honom från att hämnas på sheriffen som burade in honom.

Obs! Blanda inte hop denna film med den nyare familjevänliga filmen med samma namn.

Se trailer här.

Krampus (2015)

Krampus är en svart komedi som baserar sig på den mellaneuropeiska folktron om Sankt Nicolaus djävulska följeslagare Krampus. Han används för att skrämma barn till lydnad genom utlovade straff som bortföring av de barn som inte varit snälla.

I filmen kommer den demoniska varelsen Krampus på besök till en amerikansk familj till följd av att en ung pojke förlorar sin julkänsla. En kraftig snöstorm förhindrar den tjafsande familjen från att ta sig ut ur huset. Och lika bra det eftersom den stora skrämmande varelsen klättrar upp på hustaken i jakt på stygga barn. Den här filmen är för dig som både gillar att skratta och bli skrämd.

Se trailer här.