Ekonomi & Teknik

Så får du ett lägre elpris – och grön el

Att hitta det lägsta elpriset kan kännas omöjligt. Här guidar vi dig till att teckna ett bättre elavtal.
söker lägre elpris
Bild: © skynesher / iStock

Det mesta i dag kräver elektricitet för att fungera. Allt från belysning och apparater till elbilar drivs av el. Därför är det inte så konstigt att elförbrukningen ökar varje år. I och med den ökade förbrukningen stiger också kostnaderna om du har ett högt elpris.

Man kan självklart styra sina elkostnader genom att minska på sin egen förbrukning. Trots det känns det ofta som om priserna bara blir högre. Genom att välja rätt elbolag kan du ändra på kostnaderna.

Elmarknaden rör hela tiden på sig, vilket innebär att man måste följa med för att hitta det billigaste priset. Genom att leta efter det bästa alternativet med jämna mellanrum kan du hålla nere dina elkostnader. Som ny kund i ett elbolag kan du också få erbjudanden på elpris och spara ytterligare.

Vilken typ av elavtal?

Tyvärr finns det inget automatiskt sätt att ta reda på vilket elavtal som är bäst. Vilket avtal som passar just dig beror på saker som din förbrukning under året och din bostadsform. Det finns oftast tre olika sorters avtal att välja mellan, fasta avtal, mix-avtal och rörliga avtal.

Priset på ett rörligt avtal följer med elbörsen och kan ge dig olika priser varje månad. I ett fast avtal betalar du samma avgift hela tiden men binder dig oftast för en längre tid. Med ett mix-avtal får du en blandning av fast och rörligt avtal.

Hur hittar jag ett lägre elpris?

Det enda sättet att hitta det bästa och billigaste elbolaget är att gå igenom de alternativ som finns. Du kan fylla i din elförbrukning på elbolagens hemsidor för att få fram deras elpris. Men tänk på att priset ändras hela tiden. Också årstiden påverkar priset. Elen är vanligen dyrare på vintern än på sommaren och då kan det löna sig att göra elavtal under sommaren.

Du kan ta reda på din förbrukning genom att titta på en faktura från ditt nuvarande elavtal.

Hur får jag miljövänlig el?

En stor del av världens elbolag använder sig av icke förnybara energikällor som fossila bränslen. I dag finns det däremot många former av ”grön el” som produceras av vattenkraft, vindkraft och biobränsle. Genom att välja grön el kan du göra en miljögärning och påverka belastningen på miljön.

Om du väljer grön el garanterar elbolagen att den mängd energi du gör av med sätts in i elnätet genom förnybara källor.