Inredning & Mode

Tjusiga tips för att inreda med böcker

Har du en massa gamla böcker som står och skräpar på vinden? Släng inte bort dem! Använd dem för att inreda vackert istället.
inreda med böcker i fönstret
Bild: © Bulgac / iStock

Funderar du på vad du ska göra med gamla böcker som bara ligger omkring och skräpar? Många slänger bort sina gamla böcker, vilket är synd. Det finns mycket vackert man kan göra med böckerna. Här kommer några tips på hur du kan inreda med böcker på ett vackert sätt.

Har du en samling gamla verk i vintagestil som du ärvt av din gamla farmor? Du kan rada upp dem på ett stiligt sätt vid fönstret. På bilden ovan ser de gamla böckerna ut som en del av inredningen. De ger rummet en klassisk look.

böcker inredningsdetalj
Bild: © onurdongel / iStock

Att placera lite gamla böcker här och där gör den stiliga helheten i bokhyllan på bilden. Testa att placera ut några böcker lite här och där. Experimentera med mängd och plats tills du får ett slutresultat som du är nöjd mer.

inreda med böcker i matsal
Bild: © Aleksandra Zlatkovic/ iStock

Sätten du kan inreda med böcker är många. Bokhyllan på bilden ovan kanske vid första anblick ser ut som en helt vanlig bokhylla. Egentligen är det ett välplanerat konstverk. Färgen på böckerna är noga utvald så att bokhyllan som helhet ska passa in i rummet.

böcker inredningsdetalj
Bild: © Svetl / iStock

Du kan också inreda med böcker på ett subtilt sätt. Testa att placera prydnader ovanpå en hög med böcker. Kanske du har en speciell prydnad som du vill att folk ska fästa blicken vid? Då kan du pröva på ett arrangemang med böcker under prydnaden.

böcker inredning bokhylla
Bild: © RakicN / iStock

Ett tips för dig som vill pröva på att inreda med böcker är att välja enfärgade böcker. Alternativt kan du vända dem med pärmen mot väggen om du vill att det ska se vitt ut. Pröva att spika upp små lådor på väggen och fylla dem med gamla böcker och små prydnader eller blommor.

böcker inredningsdetalj rosa
Bild: © fotostorm / iStock

Det här är ett vackert exempel på hur en enda gammal bok kan framhäva en prydnad och skapa en helhet med gammaldags utseende.

bokvägg iredning
Bild: © onurdongel / iStock

Äger du otroligt mycket böcker? På bilden ovan är de gamla böckerna en del av rummets helhet. Det går inte att slita blicken från de prydligt radade böckerna, som dessutom alla passar ihop med rummets färgnyanser.

gamla böcker i bokhylla
Bild: © TriggerPhoto / iStock

Det här är ännu ett exempel på hur du kan använda bara några böcker för att liva upp en tråkig hylla. Att inreda med böcker och gröna växter kan aldrig gå fel.

böcker som subtil inredning
Bild: © Aleksandra Zlatkovic / iStock

Vardagsrummet är en perfekt plats för att inreda med böcker. Placera en liten hög här och en liten hög där. Kanske blir det snyggt att ha några gamla böcker under soffbordet. Eller varför inte på golvet med en söt lite krukväxt ovanpå som på bilden ovan?

böcker inredningsdetalj fönster
Bild: © CarlFourie / iStock

På sommarstugan passar det utmärkt att inreda med böcker. Du kan till exempel pröva att ställa några gamla böcker tillsammans med en blomvas på fönsterbrädet eller på ett sidobord.

böcker inredning i sovrum
Bild: © ExperienceInteriors / iStock

Ett vackert och inspirerande sätt att inreda med böcker är att välja ett färgtema. Försök matcha det med rummets övriga inredning. Här passar de blå böckerna ihop med sängen, medan de orangebruna böckerna passar ihop med den murade väggen.

gamla böcker i sovrum
Bild: © Anchiy / iStock

Gamla böcker med ett retroaktigt utseende gör rummet ovan en personlig stil. Gillar du att inreda i vintage stil så kan gamla böcker vara den subtila detaljen som får ett rum att vakna till liv.

böcker i regnbågens färger
Bild: © clu / iStock

Om du gillar att inreda med granna färger kan du försöka att hitta böcker i regnbågens alla färger.

gamla böcker iredning läsrum
Bild: © urfinguss / iStock

Har du en mysig läshörna hemma som du vill höja mysfaktorn på ytterligare? Du kan pröva med att placera ut lite gamla böcker här och där. Till exempel kan du rada böcker på hög i fönstret eller på ett bord. Eller varför inte samla alla dina gamla böcker i en bokhylla som täcker en hel vägg?