Mat & Pyssel

Så gör du den perfekta tomatsåsen

Tomatsås används i matlagning världen över – därför är att göra den perfekta tomatsåsen också en konst som med den största passion utvecklats under många, många år. Hur åstadkommer man den ljuvligt fylliga och lena smaken av tomat, du vet den där smaken som får hela munnen att explodera i en sensation? Det får du reda på i det beprövade receptet här nedanför…

9 mars är det tomatsåsens dag och för att fira detta är det ett ypperligt tillfälle att lära dig tillaga den perfekta tomatsåsen. Följ det här receptet så kommer du få en perfekt grundsås att använda i dina maträtter. Det går självklart att köpa bra tomatsås på burk också, men det blir en helt annan värld av smaker när du lagar den själv från grunden.

recept på tomatsås
Bild: © energyy / iStock

Tomatsåsen kommer från början från Sydamerika, där tomaten också har sitt ursprung. Såsen görs i grunden på hackade tomater som kokas tills de tappar sin råa smak. Den smaksätts oftast med salt, örter samt kryddor och är tunnare i konsistensen än tomatpuré. Tomatsås används vanligen som en ingrediens i matlagning mer än som ett tillbehör.

Använd bara de bästa tomaterna

För att göra den perfekta tomatsåsen måste vi utgå från huvudingrediensen, tomaten. Enligt många kockar är den enda rätta tomaten till tomatsås en fullt mogen plommontomat från Medelhavsområdet. Om du inte får tag på just de tomaterna rekommenderar vi att du använder konserverade plommontomater i stället.

Koka aldrig tomatsås med lock på kastrullen eftersom såsen då blir vattnig och smaklös.

Recept på den perfekta tomatsåsen

Ingredienser

 • 800 g plommontomater, färska eller på burk
 • 2 tsk olivolja
 • 1 liten gul lök
 • 2 krossade vitlöksklyftor
 • 1 tsk socker
 • 1 skvätt rödvinsvinäger
 • 3 kvistar färska basilika

Gör så här

 1. Om du använder färska tomater, lägg dem i en kastrull med kokande vatten i ungefär en minut eller tills skalet börjar spricka. Lyft ur tomaterna och skala och hacka dem grovt.
 2. Hetta upp oljan i en medelstor kastrull på medel-låg temperatur. Hacka löken och låt mjukna i kastrullen i 5-7 minuter tills den blir genomskinlig men inte tar färg. Rör i den pressade vitlöken och låt stekas i ett par minuter till.
 3. Lägg i tomaterna i kastrullen och rör om. Tillsätt rödvinsvinäger, socker och stjälkarna från basilikan, spara bladen. Salta och peppra en aning.
 4. Koka upp och sänk värmen så såsen puttrar. Låt puttra utan lock i 45 minuter och rör om då och då tills såsen blir tjock.
 5. Smaka av med salt och peppar och lägg till bladen från basilikan, lätt rivna.
recept på hemgjord tomatsås
Bild: © energyy / iStock

Här har du den perfekta basen till bland annat italienska, spanska, mexikanska och franska maträtter. Såsen kan användas direkt eller läggas på rengjorda burkar och förvaras i kylskåpet eller frysas ner. Enkelt att ta fram när det behövs!