Ekonomi & Teknik Kropp & Sinne

Virtuell sjukgymnastik ska göra det lättare att träna hemma

En virtuell sjukgymnast – hur science fiction är inte det? Snart är det kanske vardag.

I dagarna delade ett forskarteam vid Warwick-universitetet i Storbritannien med sig av sina nya rön. Forskarna kan ha kommit på ett nytt sätt att träna sjukgymnastik hemma: virtuell sjukgymnastik i 3D-miljö.

Många patienter kämpar med att få de sjukgymnastiska övningarna gjorda i hemmet. Nu har forskarteamet i fråga undersökt om det finns andra möjligheter än att exempelvis få ett papper med övningar med sig hem från sjukgymnasten.

Genom att ”bjuda hem” en virtuell sjukgymnast och låta denna visa övningarna kan patienter både få vägledning och träningsinspiration. Även om sjukgymnasten inte är på riktigt kan den tack vare ny teknik få ett verklighetstroget utseende och rörelsemönster.

vr sjukgymnastik
Bild: © damircudic / iStock

Forskarna har än så länge fokuserat på huruvida patienterna ens kan följa den digitala sjukgymnastens rörelser – och det visade de sig kunna. Men för bästa möjliga resultat måste så många av sinnena som möjligt stimuleras, genom att bland annat ljud kopplade till rörelserna finns med.

– Det finns en enorm potential i att använda virtuell verklighet för att ge vägledning under sjukgymnastikövningar men även för att göra övningarna ännu roligare, säger professor Theo Arvanitis som är med i forskningsprojektet.

Läs vidare på Science Daily.