Kropp & Sinne

Så tränar vi 2020 – Friskis&Svettis nya trendspaning

Föreningen och träningsjätten Friskis&Svettis har över en halv miljon medlemmar i bara Sverige. I dagarna har de släppt sin nya trendspaningsrapport i vilken de spånar kring hur vi kommer träna 2020 – trendspaningen bjuder på en och annan överraskning.

I den nya trendspaningsrapporten för hur vi kommer träna 2020 lyfter Friskis&Svettis två stora tendenser bland andra: frånkoppling och återhämtning.

På gymmet och gruppassen föredrar många av oss att träna kort men intensivt, och detta för att kunna motverka den digitala baksmällan med hjälp av endorfinkickar.

träning trender
Bild: © Anchiy / iStock

Om man för några år sedan förutspådde att den digitaliserade träningen skulle ta över märker Friskis&Svettis att så inte skett.

”Återhämtning är det nya svarta”

Aktiv återhämtning och sömn verkar vara i ropet, Friskis&Svettis beskriver det till och med som det nya svarta i träningsvärlden.

– Vi vill återhämta oss på bästa möjliga sätt. I USA hittas allt från kryoteknik till infraröd bastu och stretchlab. Det handlar alltså om aktiv återhämtning, att vi gör något för att återhämta oss, säger de i rapporten.  

Sömnen kan komma att spela en minst lika viktig roll:

– Sömn är den viktigaste delen i återhämtning och allt fler kommer satsa på att tillgodose sitt sömnbehov på ett kvalitativt sätt. Kanske via sömnkurser, nya sömnrutiner eller sömncoachning.

Unga och gamla syns allt oftare på gymmen

En annan spännande trend är att unga och gamla syns allt oftare på gymmen. Träningsintresset kryper ner i åldrarna, samtidigt som äldre frekventerar gymmet allt ihärdigare i strävan efter fysisk ungdomlighet.

Överlag sätter många av oss värde på funktionalitet, träningen och återhämtningen ska helst vara en livsstil som fungerar i vardagen. Därför föredrar många av oss också att träna nära hemmet, faktiskt kan gymmets läge vara direkt avgörande för om man vill träna där eller inte.

Läs vidare om de nya träningstrenderna på Friskis&Svettis.