Fest & Lek Kropp & Sinne Kultur & Upplevelser

Skriv din egen julhistoria

Skriv din egen julhistoria i år! Det kommer garanterat att bli en av årets bästa julklappar, som du kan dela med hela din familj. Och det behöver inte alls vara svårt.
skriv din egen julhistoria
Bild: © itakdalee/ Canva

Julen är sagoberättandets tid. Både barn och vuxna samlas framför tv:n och tittar på Kalle Ankas julafton. Vi ser på julfilmer och läser sagoböcker tillsammans. Mormor berättar om hur hon brukade fira jul när hon var liten, och vad man åt till julen förr i tiden. Stämningsfulla historier och fina minnen är det som får julen att leva och traditioner att föras vidare.

Både stora och små älskar att höra berättelser, både påhittade och verkliga. Därför är en julig berättelse något av det mest uppskattade du kan ge någon i julklapp. Så varför inte sätta dig ner vid datorn eller ta fram penna och papper och skriva din egen julberättelse i år? Det behöver absolut inte vara svårt eller ta speciellt länge, men det kommer garanterat att vara värt det.

Alla kan skriva en julberättelse

Det spelar inte någon roll om du inte skrivit något sedan du gick i skolan. Det finns inga regler när man skriver en julhistoria. Grammatik och stavning är inte det viktiga, utan själva berättelsen och på vilket sätt du berättar den.

Det kan vara en fördel att skriva berättelsen med penna och papper. Koka en kopp glögg och ta några pepparkakor och sätt dig på något mysigt ställe. Dofterna kanske påminner dig om något du varit med om som barn, vilket kan ge dig skrivinspiration. Du kan skriva berättelsen ensam eller tillsammans med till exempel en familjemedlem.

skriv en julsaga
Bild: © Pixabay

Gör en vacker bok

När du skrivit klart kan du välja att pyssla ihop en egen julbok. Man kan köpa ett billigt häfte som man dekorerar med juldetaljer och glitter. Eller så kan man vara lite mer modern och trycka upp en bok med text och fotografier. Det finns många sidor på nätet där man kan skapa sin egen bok förmånligt.

Om du inte har något eget julminne du vill skriva om kan du ringa upp mamma, farfar eller någon annan släkting och be dem berätta om sina julminnen. Eller de kanske har recept på en julrätt som du älskar och vill föra vidare. Kanske du blir så inspirerad att du får ihop till en liten receptbok, vem vet? Eller skriv en helt galen påhittad julsaga!

skriv en julsaga
Bild: © Pixabay

Låt minnen inspirera

Tänk på juldofter. Lyssna på julmusik du tyckte om som liten. Titta på juliga tv-program eller läs en julsaga för att komma i stämning och få inspiration till din berättelse. Sen bara skriver du direkt från hjärtat och ser vad det blir.

Det allra roligaste kommer att vara när du på julafton får dela din julberättelse med dina nära och kära. Tänd ljus och be dem att samlas i soffan och vara tysta medan du läser upp din berättelse. Om du inte vill läsa upp den själv kan du be någon annan göra det. Eller så kan du trycka upp ett exemplar åt var och en.

Det här kommer garanterat att bli en julsuccé bland dina släktingar och familjemedlemmar! Om du känner dig det minsta nyfiken på hur det skulle vara att skriva en liten julhistoria ska du inte tveka. Sätt dig bara ner och skriv. Det kommer att vara värt det!