Kultur & Upplevelser

Spännande fakta om julen

Det finns många roliga och spännande fakta om jultraditioner som få vet om. Visste du till exempel varför renen Rudolf har en röd mule?
fakta om julen
Bild: © Canva

Att fira jul har blivit en så inrotad vana att vi sällan ifrågasätter varifrån traditionerna kommer. Det finns många roliga och spännande fakta om jultraditioner som få vet om. Visste du till exempel varför renen Rudolf har en röd mule? Eller varför det i Tyskland är bra att hitta spindelnät i julgranen? Här kommer spännande fakta om julen!

1. Bjällerklang var ingen julsång

Egentligen var julsången Bjällerklang (Jingle Bells) skriven för Thanksgiving och inte för julen. Sången skrevs 1857 av James Lord Pierpont och hade från början titeln ”One Horse Open Sleigh”. Det var meningen att låten skulle spelas för kompositörens söndagsskoleklass under Thanksgiving. Men det är inte allt som är intressant med Bjällerklang. Det var nämligen också den första sången som sändes från rymden.

2. Rudolfs röda mule

Att renen Rudolf har en röd mule berodde antagligen på att stackaren fått en parasitinfektion i luftvägarna. Men det här var nog inte ett så stort problem för Rudolf eftersom han behövde sin röda mule för att lysa upp vägen för alla de andra renarna.

3. Tur att hitta spindelnät i julgranen

I Tyskland, Polen och Ukraina blir man väldigt glad om man hittar ett spindelnät i julgranen. Det betyder nämligen tur. Enligt en legend var det en spindel som vävde en fil till Jesus i krubban. Enligt en annan sägen kan spindelnät i granen bli till guld eller silver när det rörs av solljus.

4. Den första artificiella granen

Visste du att den första artificiella julgranen inte alls var av plast? Den var gjord av gåsfjädrar som hade färgats gröna. Den första konstgjorda granen togs fram i Tyskland i mitten av 1800-talet på grund av ett stort kalhygge och blev mycket populär.