Mat & Pyssel

Vackra marängrosor till alla hjärtans dag

Marängrosor är väldigt vackra och passar utmärkt att servera eller ge bort i present på alla hjärtans dag. De är inte speciellt svåra att baka heller.
recept på marängrosor
Bild: © Christina Vartanova / Canva

Marängrosor är väldigt vackra och passar utmärkt att servera eller ge bort i present på alla hjärtans dag. De är inte speciellt svåra att baka heller. Servera dom till kaffet eller paketera in dem snyggt i cellofan med rosa presentband. Eller sätt dem i söta små glasburkar.

För cirka 30-35 marängrosor behöver du:

  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 3 droppar ättiksprit (12%) eller ½ tsk pressad citronsaft
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Hushållsfärg i valfri röd nyans

Gör så här

1. Sätt ugnen på 100°C varmluft (alternativt 100°C på över/undervärme). Förbered en till två plåtar med bakplåtspapper.

2. Häll äggvitorna och ättikspriten/citronsaften i en skål (inte plast) och vispa dem till ett skum. Tillsätt vaniljsockret och strösocker lite i taget och fortsätt vispa. Smeten är klar när det går att vända skålen upp och ner utan att den rinner ut.

4. Blanda i hushållsfärgen. Det behövs väldigt få droppar för att få en rosa nyans. Droppa försiktigt och rör om tills du får önskad nyans.

Spritsa ut rosorna

5. Häll över marängsmeten i en spritspåse med stjärnmunstycke och börja spritsa rosorna. Du börjar från mitten och spritsar dem utåt till önskad storlek. Hur många marängrosor det blir beror på vilken storlek du föredrar att spritsa dem i. Titta på den här videon för att lära dig hur man spritsar rosorna.

Grädda

6. Om du har varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt. Grädda på 100°C i ungefär 1 timme. Stäng ugnen och låt marängerna stå kvar i ugnen i cirka 30 minuter.

Om du har en vanlig ugn kan du grädda en plåt i taget på över/undervärme i 100°C. Plåtarna ska inte stå kvar i ugnen på eftervärme.

Läs mer om hur du lyckas med maräng här.