Djur & Natur Ekonomi & Teknik Kropp & Sinne Kultur & Upplevelser

Lyssna på naturljud hjälper de mest stressade slappna av

Vågornas brus, regnets smatter och vindens vinande…Många av de naturljud vi förknippar med avslappning finns att lyssna på i överflöd och de påstås kunna hjälpa oss slappna av. Hur effektiva är ljuden mot stress?
ljud mot stress
Bild: © luza studios / iStock

Med tanke på hur många spellistor med avstressande naturljud som finns på exempelvis Spotify kan vi nog konstatera att det är något av en trend att lyssna på brusande vågor, smattrande regn och vinande vindar. Men frågan är hur bra trenden är, om spellistorna verkligen håller vad de lovar?

2017 undersökte ett forskarteam vid Brighton and Sussex Medical School i Storbritannien kopplingen mellan att lyssna på naturljud och att bli mer avslappnad. Genom att mäta både hjärn- och hjärtaktiviteten på deltagarna i studien kunde forskarna notera att naturljuden hade en positiv inverkan på stress, som de också delger i Scientific Reports på Nature.com.

Det gjordes spännande observationer. Forskarna kunde bland annat se att ju mer stressad en deltagare var, desto mer avslappnad blev denne av att lyssna på naturljuden. Det noterades också att artificiella ljud hade motsatt effekt på så sätt att deltagarna blev ännu mer stressade av att lyssna på dem.

Spellistor med naturljud på Spotify

Nedanför följer exempel på spellistor med naturljud, de hittas enklast genom att du skriver in namnen i sökfältet på Spotify:

  • Deep Sleeping Rain
  • Gentle Lapping Waves
  • Nature Noise
  • Nature Sounds

Källor: Nature.com; ScienceDaily.com