Kropp & Sinne

Vad gör ett hemsökt hus så skrämmande?

Vad exakt är det med gamla övergivna hus som ger oss kalla kårar? Här får du svaren ur en psykologisk synvinkel. Perfekt för dig som vill ordna en riktigt skrämmande halloweenfest!
Spökslott
Bild: © 3Djml/ iStock

Alla har vi någon gång sett filmer som Amityville Horror och Poltergeist. Eller serier som The Haunting of Hill House och tecknade program som Scooby Doo. Filmer och serier som dessa skulle inte vara lika spännande utan ett hemsökt hus!

Men vad är det som gör att vi upplever ett vanligt hus eller en herrgård som något obehagligt? Vad är det som gör att vi ryser så fort vi ser den slitna fasaden och de halvtrasiga gardinerna i fönstren? Det finns en psykologisk förklaring till varför det pirrar till i hela kroppen när vi ser ett förfallet gammalt hus. För enkelhetens skull kallar vi dem i artikeln för hemsökta hus. Målet är ju ändå att vi ska skrämma upp oss ordentligt.

En välfungerande kliché

Hemsökta hus har i stort sett porträtterats på ett anmärkningsvärt konsekvent sätt genom tiderna. När vi föreställer oss ett hemsökt hus ser vi idag fortfarande framför oss en sliten träfasad, trasiga fönster, eller kanske en sliten gunga i en övervuxen trädgård med järnstaket.

Inne i huset knarrar trätrapporna under den heltäckande mattan. De snirkliga antika möblerna är dammiga eller täckta med vita lakan. Ljusstakar, kristallkronor och tjocka sammetsgardiner pryder det dystra huset. Ofta fungerar inte elektriciteten eller telefonlinjen.

Hemsökt hus
Bild: © quavondo/ iStock

Ett hemsökt hus ur psykologisk synvinkel

Rent psykologiskt triggar ett hemsökt hus igång obehagskänslor i våra hjärnor. En mekanism vi människor haft inbyggd långt innan hus uppfanns. Vår hjärna vill alarmera oss om potentiella faror så att vi kan agera klokt och försiktigt.

Ett hemsökt hus ger oss kalla kårar eftersom vi inte säkert vet om de är farliga eller inte. Vi känner oss rädda och osäkra när vi är på väg in i ett hus som sägs vara hemsökt. Det skulle vara genant att springa iväg skrikandes ifall det inte fanns något att frukta i huset. Samtidigt skulle det vara dumt av oss att ignorera våra intuitioner och stanna kvar på en plats som kanske inte är säker.

Känslan av obehag och de kalla kårarna är alltså psykologiska mekanismer som gör att vi är på vår vakt i potentiella farosituationer.

Exakt vad gör ett hemsökt hus så skärmande?

När vi har förstått vad det är som gör ett hemsökt hus så skrämmande ur ett psykologiskt perspektiv kan vi också förstå oss på hur man själv skapar ett hemsökt hus som ger kalla kårar. Här är några tips för dig som vill skapa läskig stämning till halloweenfesten.

1. Ljud som får oss på vår vakt

Händer i spökhus
Bild: © chainatp / iStock

Om vi går genom en mörk korridor mitt i natten och hör ett prasslande ljud skärper vi genast våra sinnen. Det kanske visar sig att ljudet bara var en gardin som blåste i vinddraget från ett öppet fönster. Om så är fallet är ingen skada skedd. Men skulle det ha visat sig vara en vålnad och vi inte skulle ha reagerat alls skulle det ha kunnat sluta dåligt. Konstiga ljud är viktigt för att skapa rätt spökstämning.

2. Att känna sig instängd

Forskare har många gånger konstaterat att vi behöver mer personligt utrymme när vi sitter än när vi står. Vi vill ha mer utrymme när vi befinner oss i hörnet av ett rum än när vi är i mitten av det. Och vi behöver också mer utrymme när det är lågt till tak. När vårt personliga utrymme krymper känner vi oss illa till mods. När det är svårt att fly känner vi oss instängda.

Vi människor skannar både medvetet och omedvetet vår omgivning efter flyktvägar, ifall de skulle behövas. Ett hemsökt hus är därför det perfekta stället för trigga känslor av skräck. Så kom ihåg trånga gångar och läskiga garderober.

3. Långt ifrån samhället

Ett typiskt hemsökt hus finns alltid långt borta från tätorter. Det perfekta spökhuset är ofta en stuga någonstans i skogen, en herrgård på en ö, eller ett ruckligt trähus högt uppe på ett berg eller på någon annan övergiven plats. Om något hemskt skulle hända är hjälpen långt borta. Sällan fungerar telefoner i ett gammalt övergivet hus. Låt inte gästerna på festen använda sina mobiltelefoner heller.

4. En osäker plats med dålig utsikt

Spökgård
Bild: © DigiZCP/ iStock

Enligt forskning tycker vi människor om hus där vi känner oss skära och beskyddade från faror. Vi föredrar också en öppen och fin utsikt över landskapet runt omkring. En trygg plats är ett hus där vi kan se utan att bli sedda och äta utan att bli uppätna.

Ett hemsökt hus är motsatsen till trygghet. De trånga gångarna, de labyrintliknande korridorerna och de många skrämmande rummen får oss att känna oss otrygga. Det är viktigt för oss att ha koll på alla rum och alla gångar i ett hus. Annas känner vi oss osäkra. Vi vet inte vad som kan ligga på lur någonstans i huset. Gårdarna är oftast igenvuxna och omgivna av höga järnstaket, vilket bidrar till en dålig utsikt. Håll gärna lamporna släckta eller ha på en riktigt svag belysning om du vill få till en riktigt spökig känsla i ditt hemsökta hus.  

5. Ju äldre hus, desto mer skrämmande

Hemsökt hus i skogen
Bild: © chainatp / iStock

Gamla hus har ofta en skrämmande historia eller en legend. Någon kanske har blivit mördad eller galen någon gång i tiden. Det har visat sig att ju äldre ett hus är, desto mer skrämmande upplever vi det. Viktoriansk och gotisk arkitektur, gamla porträtt på väggarna och träinredning förstärker känslan av att ett hemsökt hus är gammalt.

6. Plötsligt övergivet

En annan sak som förstärker våra känslor av rädsla är om det verkar som om huset plötsligt blivit övergivet. Halvätna tallrikar, skor i hallen, en öppen tidning på bordet och en obäddad säng är exempel på saker som får våra nackhår att resa sig.

Sist och slutligen är det inte själva huset som är skrämmande, utan förväntningarna och tankarna människor har om det. Folk som har en tendens att tro på det paranormala kommer högst sannolikt att uppleva ett hemsökt hus som mer skrämmande.

En rejäl dos inspiration för din halloweenfest!

Om du letar efter tips på mat och dekorationer till din halloweenfest kan du läsa vårt inlägg 7 tips på mat till halloween och 5+ skrämmande och roliga halloweenpyssel. Du kan också dekorera med vårt läskiga alfabet som du kan färglägga precis hur du vill. Du kan till exempel stava ord som ”Halloween” eller ”R.I.P.” Det är dessutom en rolig aktivitet för gästerna på festen.

Hos Partykungen hittar du verkligen allt du behöver till din halloweenfest. De har allt från dekorationer, maskeraddräkter, skrämmande rekvisita, smink, masker och mycket mer. Vi på Vardagssaker rekommenderar varmt deras produkter.

halloween alfabet