Djur & Natur

Visste du det här om ekorren du möter i Sveriges natur?

Nu har vi sett tre ekorrar på bara en liten skogsrunda – lyckans ostar. Gnagaren är alltid en lika välkommen syn. Typ det bästa som kan hända under en promenad.
röd ekorre
Bild: © Andyworks / iStock

På våra skogspromenader blir vi alltid lika glada när vi ser den söta lilla gnagaren röd ekorre. Helt fascinerande hur snabbt krabaten kan ila genom löven och upp i trädkronorna – eller hoppa från gren till gren. När vi ser en, två eller kanske till och med tre ekorrar under skogsrundan vet vi att det är vår. Underbara känsla!

Smart, uppfinningsrik men glömsk

Precis som andra ekorrar är den europeiska röda ekorren smart, uppfinningsrik men glömsk. Ett exempel på detta är att ekorren gräver hål i marken där den finurligt nog gömmer undan överbliven mat. Problemet uppstår när den väl ska äta den undangömda maten. Det är nämligen vanligt att ekorrar glömmer gömställena de så omsorgsfullt valt ut.

Yvig svans ger bättre balans

Det är omöjligt att inte kära ner sig i ekorrens rödbruna, yviga svans. För ekorren fyller svansen väldigt praktiska funktioner. Den använder svansen för att få bättre balans och för att kunna kommunicera med de andra ekorrarna, som exempel på varför ekorrsvansen är så bra.

Ekorren vi möter i Sveriges natur finns i hela Europa

Den ekorre vi möter i Sveriges natur heter alltså röd ekorre, eller scirius vulgaris på latin. Arten finns utspridd i hela Europa och norra Asien, men är ett djur som i alla fall vi själva betraktar som väldigt karaktäristiskt för svensk natur. Barrskog eller lövskog – ekorren trivs bra i vilket som. Beroende på om den bor i en barrskog eller i en lövskog kan vikten variera från 250 till 350 gram.

europeisk ekorre
Bild: © Rickochet / iStock

Ekorrarna älskar att få hasselnötter

Hur gärna skulle man inte vilja hålla en så liten en i handen? Det går ju förstås inte eftersom ekorrar är vilda djur. Man kan däremot lägga ut mat till ekorrarna i skogen, och då gärna hasselnötter som de älskar att få. Annars äter ekorren frön från både gran- och tallkottar. Det tar den ungefär sju minuter att skala en kotte – typiskt när den behöver skala 25 till 30 kottar om dagen för att få i sig sitt dagliga energibehov.

Källor: Nrm.se; Wildlifegarden.se