Kropp & Sinne

Visste du det här om handhygien – om både din och andras?

Visste du det här om handhygien?
rena händer
Bild: © Peopleimages / iStock

Du som har bacillskräck bör nog undvika att läsa dessa fakta om handhygien…

4 av 5 tvättar inte händerna efter toabesöket

Sett till hela världen tvättar bara 4 av 5 händerna efter toabesöket, skriver den internationella organisationen WaterAid i ett pressmeddelande från 2018. De har i sin tur hämtat faktastöd i en vetenskaplig artikel från 2014. Skälen till detta varierar såklart och en bidragande faktor är att långt från alla har tillgång till rinnande vatten, eller till vatten överhuvudtaget. En liten undersökning från 2015 visar dock att många väljer att inte tvätta händerna – även om de har möjlighet till det.

Händerna bör tvättas i minst 20 sekunder

För bra handhygien bör händerna tvättas – alltså löddras och skrubbas med tvål – i minst 20 30 sekunder. 1177 Vårdguiden rekommenderar att du tvättar händerna i minst 30 sekunder.

Tvål och vatten kan fungera bättre handsprit

I många fall kan tvål och vatten vara bättre än handsprit. Så länge du tvättar händerna rätt! Handsprit hjälper mot vissa bakterier och virus men inte mot alla, menar 1177 Vårdguiden. Det är däremot en bra lösning ifall du inte har tillgång till tvål och vatten.

Handsprit bör också gnuggas in länge

Det räcker inte att skvätta lite handsprit på händerna. Många underskattar tiden de behöver lägga ner på att sprita händerna – precis som med att tvätta händerna. Häll en klick handsprit i mitten av din kupade hand och gnid in såväl händerna som fingrarna med medlet. Gnid runt och mellan fingrarna, och glöm inte tummen.

1 av 4 har bajs på händerna

1 av 4 har bajs på händerna – åtminstone 1 av 4 britter. Det menar en studie från 2008 och som SvD rapporterat om. Samma studie menar att bajset på händerna innehåller bakterier som skulle kunna orsaka diarrésjukdomar. Lite smått jobbig läsning om handhygien. Kommer aldrig se på andras händer på samma sätt igen.

Många saker vi tar i har bakteriehärdar

Mobiltelefonen, tangentbordet, dörrhandtaget och fjärrkontrollen – många av de saker vi tar i dagligen rymmer stora bakteriehärdar. Ännu ett skäl att tvätta händerna ofta! Läs mer om smutsiga vardagsprylar på Healthline.com.

Vi tar på våra ansikten 23 gånger i timmen

23 gånger i timmen – så ofta tar genomsnittspersonen på ansiktet, säger en australisk studie från 2015. Det är därför det är så viktigt att försöka vänja sig av med beteendet i tider av smittor. Lättare sagt än gjort!