Djur & Natur Kropp & Sinne Kultur & Upplevelser Mat & Pyssel

Visste du det här om kaffe?

Kaffe är en av världens mest älskade och konsumerade drycker. Vi dricker kaffe till frukost, vi tar kaffepauser på jobbet, vi dricker kaffe när vi fikar. Till och med på kvällen njuter många av en god kopp kaffe, trots att man kanske egentligen borde låta bli för sömnens skull.
fakta om kaffe
Bild: © Spiderplay / iStock

Här kommer några spännande fakta om vårt älskade kaffe.

Kaffebönan är egentligen ett frö

Trots att vi säger kaffebönor är de tekniskt sett inga bönor. De är frön som växer inuti kaffebuskens röda körsbärsliknande bär. I varje bär finns två frön. Orsaken till att vi kallar dem för kaffebönor är enbart för att deras utseende påminner om baljväxter.

Världens populäraste kaffesorter

Det finns över 60 olika kaffesorter men endast två har haft stor genomslagskraft på marknaden. Coffea Arabica-kaffet härstammar från Etiopien men odlas idag på många olika håll i världen. Nu för tiden är det världens mest producerade kaffesort. Arabica har en mild och nyansrik smak.

Coffea Canephora Robusta upptäcktes först i Kongo och blev sedan populärt i hela Afrika. Nu för tiden är det en av världens mest populära kaffesorter. Eftersom Robusta har en väldigt kraftig smak passar det väldigt bra i blandningar av mörkrostat kaffe och espresso.

Världens största kaffeodlare

Brasilien är världsledande inom kaffeproduktion. De producerar ungefär en tredjedel av allt kaffe i hela världen. På andra plats kommer Vietnam.

Här dricks det mest kaffe

Varje dag dricks ungefär 20 miljarder koppar kaffe i hela världen. I Finland har kaffet blivit en väldigt folkkär dryck. Faktum är att finländarna älskar sitt kaffe så mycket att de konsumerar mest kaffe i hela världen. I medeltal konsumerar en finländare ungefär 10 kg kaffe om året. Det betyder att man i snitt dricker 3,5 koppar kaffe om dagen. Sverige kommer på andra plats med 3,2 koppar kaffe om dagen.

1 kalori per kopp

Kaffe är en väldigt kalorisnål dryck. En kopp svart kaffe innehåller endast en kalori. Dessvärre gillar många att blanda ut sitt kaffe med sötningsmedel, vilket snabbt ökar kaloriantalet. En venti Java Chip Frappuccino från Starbucks innehåller 88 gram socker och hela 580 kalorier. Det är mera kalorier än vad en Big Mac-hamburgare innehåller.

Kaffebuskar kan bli otroligt stora

Kaffebusken kan växa sig väldigt hög. En vild kaffebuske kan bli upp till 10 meter hög. Då kallas den istället för ett kaffeträd.

fakta om kaffebönor
Bild: © wsfurlan / iStock

Att plocka kaffe

Kaffe plockas både maskinellt och för hand beroende på var det växer. I Colombia, Centralamerika och Afrika plockas kaffeplantorna för hand. De växer ofta längs branta sluttningar, vilket också leder till att bären mognar i olika takt. Därför kan en kaffebuske behöva plockas i flera repriser.

I Brasilien plockas en del av kaffebuskarna med hjälp av maskiner. Detta är möjligt där kaffebuskarna odlats på slätter. Den största delen av kaffeskörden i Brasilien plockas för hand.

Källor:
paulig.fi
bbc.com
goodhousekeeping.com