Kropp & Sinne

7 hälsoskäl att få akupunktur

Akupunktur är en av de få alternativa behandlingsformer som faktiskt accepteras av den svenska sjukvården. Det går exempelvis att få det som behandling för kronisk smärta hos vissa sjukgymnaster. Varför ska man få akupunktur? Vi listar de sju främsta hälsoskälen – men först en introduktion till ämnet.
få akupunktur
Bild: © RoBeDeRo / iStock

Vad är akupunktur?

I den kinesiska medicinen har akupunktur – nålbehandling – använts i flera tusen år. Behandlingsmetoden har utvecklats med tidens gång och idag är den en accepterad form av alternativmedicin i större delen av västvärlden. Den används till och med som smärtbehandling inom svensk sjukvård, men då i form av västerländsk akupunktur.

Under behandlingen placeras vanligen 5 till 12 nålar på de så kallade akupunkturpunkterna. Exakt var nålarna sätts avgörs av var man har ont någonstans och/eller vad det är som ska behandlas. Akupunktören – den som sätter nålarna – brukar behöva upprepa samma eller liknande behandling åtminstone ett par gånger i veckan i flera veckors tid innan verkan.

7 hälsoskäl att få akupunktur

1. Akupunktur kan vara bra mot ryggvärk

Akupunktur har länge använts för att lindra ryggvärk. Ryggont är en av de vanligaste orsakerna till varför patienter får behandlingsformen. Det är inte säkert att akupunktur kan ersätta till exempel mediciner och besök hos kiropraktorn men det finns indikationer på att det kan vara en lika effektiv behandlingsform om den kombineras med andra behandlingar. Prata med läkaren om hur du kan mixa olika behandlingar för att slippa så mycket av ryggvärken som möjligt.

2. Akupunktur kan öka mediciners effekter

I Kina har man gjort studier för att se vad som händer om man kombinerar lägre medicindoser med akupunkturbehandlingar. Man har exempelvis gett lägre doser av antidepressiva läkemedel och i samband med detta låtit patienterna gå på regelbunden akupunktur. Effekten av behandlingarna har motsvarat effekterna av fulla läkemedelsdoseringar – men minskat biverkningarna.

3. Akupunktur kan ge bättre humör

Både före och efter akupunkturbehandlingen stimuleras det centrala nervsystemet till att frisätta endorfiner och andra må-bra-ämnen i kroppen. Humöret och stresståligheten kan därmed bli mycket, mycket bättre.

4. Akupunktur kan lindra huvudvärk

Genom att placera ut nålarna på exakta akupunkturpunkter kan huvudvärk lindras. I en sammanställning av 22 forskningsstudier om användandet av akupunktur mot huvudvärk kom man fram till att regelbundna behandlingar kan minska smärta från såväl spänningshuvudvärk som migrän.

5. Akupunktur kan stärka immunförsvaret

Förutom att frigöra endorfiner i kroppen påverkar akupunktur, enligt Svenska Akupunkturförbundet, kroppens balans. Denna jämvikt avser bland annat lymf- och blodflödet, de inre organen samt immunförsvaret. Regelbundna behandlingar kan öka kroppens motståndskraft mot infektioner. Om man ändå skulle få en infektion kan akupunkturen bidra till snabbare läketid.

6. Akupunktur kan ge mera energi

Just för att akupunkturbehandlingarna ger fler endorfiner och ökad balans i kroppen kan de vara bidragande orsaker till mera energi. Om man lever med smärta kan den minskade värken höja energinivåerna ytterligare.

7. Akupunktur kan ge bättre sömn

Genom att även stimulera kroppens naturliga förmåga att producera sömnhormonet melatonin kan akupunktur ge bättre sömn. Tack vare flera sömntimmar och bättre sömnkvalitet orkar man mycket mer under dagarna.

Källor: 1177.se; Akupunkturforbundet.se; Sfadvancedhealth.com; Womenshealth.com