Kropp & Sinne

Samma gamla beteendemönster i nya kärleksrelationer

Nya kärleksrelationer är inte så nya som man kanske hoppas på…
Bild: © wundervisuals / iStock

När man befinner sig mitt uppe i vardagen inser man inte alltid vad man har tillsammans. Då är det lätt att snegla åt ett annat håll, att längta till ett nytt, fräscht förhållande. Kruxet är bara det att nya kärleksrelationer kanske inte är så nya och fräscha som vi tror. Forskning från Friedrich-Schiller-Universität Jena i Tyskland och University of Alberta i Kanada visar att vi gärna upprepar samma gamla beteendemönster i till och med nya förhållanden.

– Även om vissa delar i den nya relationen kommer vara annorlunda är du fortfarande samma person. Därför kommer du troligen återskapa samma mönster tillsammans med den nya partnern. Ny kärlek är fantastisk men relationer utvecklas bortom det, säger forskaren Matthew Johnson i en intervju på Medical News Today.

Bild: © wundervisuals / iStock

Johnson har tillsammans med forskarkollegan Franz Neyer gått igenom ett underlag från 554 individer, som alla har haft fler än ett förhållande under tiden studien varade. Underlaget innehöll bland annat information om vad deltagarna kände inför sina förhållanden vid specifika tidpunkter. Känslorna förblev relativt oförändrade över tid, kunde Johnson och Neyer se – med två undantag. Ju nyare kärleksrelation desto mer sex och romantik.

Källa: Medicalnewstoday.com