Inredning & Mode Kultur & Upplevelser Mat & Pyssel

13 pysselböcker för nya idéer

Pysselböcker ger många nya idéer – upptäck själv allt det fantastiska du kan skapa!
pysselböcker
Bild: © PixelCatchers / iStock

Pysselböcker är alltid lika behändiga när du vill lära dig nya pyssel. Vad sägs om att färglägga pilliga målarbilder, bygga fågelholkar eller att göra håruppsättningar?

1. Berättelser från midnattsmaskeraden

Hanna Karlzon målarbok
Bild: © Hanna Karlzon / Tukan förlag

Berättelser från midnattsmaskeraden är illustratören Hanna Karlzons nyaste målarbok. Den kommer ingå i en serie med målarböcker och där samtliga böckerna kretsar kring Karlzons fantastiska sagoland. Färglägg vackra målarbilder i en slottsmiljö! Många timmars pyssel utlovas med denna pysselbok. Komplettera med Faber-Castells färgpennor Polychromos för att kunna måla riktigt snyggt.

2. Upptäck origami: 20 enkla projekt att vika

20 enkla projekt att vika
Bild: © Ross Symons / Lind & Co

Upptäck origami: 20 enkla projekt att vika innehåller 20 tips på saker du kan vika i papper. De lättfattliga instruktionerna gör att du snabbt greppar hur du exempelvis viker hästar, sköldpaddor, ugglor, och dinosaurier. Inför dessa papperspyssel kan det vara bra att ha fyllt på med riktiga origamipapper, även om vanliga vita papper också fungerar.

3. Odla din egen miniatyrträdgård

terrarier och små trädgårdar
Bild: © Holly Farrell / Lind & Co

Helt otroligt vad man kan åstadkomma med växter – och utifrån pysselböcker! I pysselboken Odla din egen miniatyrträdgård får du massor av tips och inspiration för att skapa ett helt landskap i en liten, liten kruka eller ett helt ekosystem i ett glasterrarium.

4. Pärlplattor: Över 300 roliga idéer och mönster

pysselböcker pärlplattemönster
Bild: © Kaisa Holsting / Tukan förlag

På jakt efter nya pärlplattemönster? Vi kan inte tänka oss en mer inspirerande pysselkälla än Pärlplattor: Över 300 roliga idéer och mönster, åtminstone inte när det kommer pärlpyssel. Du kan omöjligt ha tråkigt när du har så många pysseltips till hands. Kanske också läge att köpa HAMA-pärlor i regnbågens alla färger?

5. Godare glass utan glassmaskin

Camilla Hamid recept
Bild: © Camilla Hamid / Bonnier fakta

Camilla Hamid är en sann inspiratör. Det visar hon än en gång i den nya receptboken Godare glass utan glassmaskin. Här har du din unika chans att göra och äta hallongrottsglass, kanelbulleglass och glassrulltårta.

6. Betong: En helgjuten hobby

pysselböcker betonggjutning
Bild: © Sania Hedengren och Susanna Zacke / Bokförlaget Semic

Betong är ett billigt, smidigt och tåligt material att arbeta med. Det finns en hel del pysselböcker om betonggjutning på marknaden men ingen som är riktigt i stil med den nyare Betong: En helgjuten hobby. Lär dig hur du gör inredning och möbler utifrån de tydliga bildinstruktionerna i denna pysselbok.

7. 200 roliga saker att virka

pysselböcker garnpyssel
Bild: © Victoria Lyle / Lind & Co

Visst är det kul att virka? Men även när man älskar att pyssla kan det ibland vara svårt att komma på nya idéer. Med 200 roliga saker att virka kan du dock mota bort idétorkan. Virka blommor, insekter, eller varför inte virka mormorsrutor? Inspireras i det nästan oändliga!

8. 20 sätt att rita en klänning – och 44 andra…

lära sig rita pysselböcker
Bild: © Julia Kuo / Känguru

… fantastiska plagg och accessoarer. Så lyder den långa titeln på den bedårande pysselboken 20 sätt att rita en klänning, en av de pysselböcker på svenska som är bra att ha om du vill lära dig rita eller att göra så kallade doodles. Boken innehåller över otroliga 900 teckningar av bland annat kavajer, hattar, skor, smycken, handväskor, kjolar, byxor och blusar, som du kan hämta inspiration och lärdom från.

9. Fizz Boom Bath!

pyssel badbomber
Bild: © Caroline och Isabel Bercaw / Tukan förlag

Den engelska titeln till trots är Fizz Boom Bath en av många pysselböcker i svensk översättning. Boken innehåller 100 recept på badprodukter du gör själv – samtliga av dem är snälla mot kroppen och huden. Gör egna badbomber, ansiktsmasker, kroppspeelingar och allt däremellan.

10. Fågelholkar: 25 enkla projekt

pysselböcker göra egen fågelholk
Bild: © Amen och Maria Fisher / Tukan förlag

Hur roligt är inte projektet att göra en egen fågelholk? DIY-projektet ger också ett ypperligt tillfälle att studera fåglar på nära håll – för visst vill du väl observera de små liven vid ditt fågelhus? Pysselboken Fågelholkar innehåller 25 olika projekt för att skapa holkar i naturmaterial men också tips på hur du skapar en trivsam trädgård för fjärilar, fladdermöss och andra djur.

11. Fåglar: Måla i akvarell

pysselböcker med fåglar du kan måla själv
Bild: © Emma Faull / Lind & Co

Om du vill lära dig måla fåglar i akvarell måste – ja, MÅSTE – du ta en titt på denna underbart fina akvarellbok med både akvarellpapper och steg-för-steg-instruktioner i. Boken heter Fåglar: Måla i akvarell och innehåller 15 fågelsorter.

12. Kalligrafi och lettering

pysselbok handtexta personliga kort, kuvert och etiketter
Bild: © Jen Wagner / Semic

Vill du lära dig konsten att handtexta personliga kort, kuvert och etiketter? Då ska du definitivt öva på handtextning, som du kan göra med hjälp av pysselboken Kalligrafi och letterings tips och övningar.

13. Fina frisyrer på 5 minuter

hårpyssel
Bild: © Jenny Strebe / Tukan förlag

Pysselböcker för att göra snygga håruppsättningar – finns det? Jajamensan! Pysselboken heter Fina frisyrer på 5 minuter och innehåller 50 olika steg-för-steg-instruktioner. Kanske ett lite annorlunda pyssel men DIY lika fullt!

För ännu mera pysselinspiration rekommenderar vi vår artikel med tips på färdiga pysselboxar å det varmaste.