Fest & Lek

5 enkla men roliga jullekar

Att leka på julen är lika roligt när man är vuxen som det är när man är barn. Det här är tips på några enkla men roliga jullekar som du kan ordna på din julfest. Passar för alla åldrar.
roliga jullekar
Bild: © Vash LightFieldStudios / Canva

Att leka på julen är lika roligt när man är vuxen som det är när man är barn. Men allra roligast är det ju när alla kan leka tillsammans. Här kommer några tips på enkla men roliga lekar som passar bra på julfester eller hemma på julafton.

1. Öppna julklappar med ugnsvantar

På julafton är många väldigt ivriga med att öppna sina paket. Innan man hinner säga julgröt är de första klapparna uppslitna. Efter några minuter finns inga oöppnade paket kvar. För att förlänga det spännande momentet kan du ge alla dina gäster ugnsvantar att sätta på händerna. Då är det plötsligt inte lika enkelt att slita upp presentband och paketpapper. Den här leken kommer garanterat locka fram många skratt.

2. Gissa juldoften

Ta fram några glasburkar med lock och lägg i olika juldofter. Du kan till exempel använda kanelstång, nejlika, pepparkakor, hyacint, pepparmint, vanilj, rostade kastanjer, russin, pomeransskal med mera. Lägg i vad som helst som du kommer att tänka på som har någon anknytning till julen. Förse dina gäster med ögonbindel och låt dom öppna burkarna och dofta på innehållet. Den som gissar rätt på flest dofter vinner.

3. Vad finns i tomteluvan?

Ta en tomteluva och lägg ett in ett föremål i den. Låt gästerna luska ut vad som finns i luvan genom att låta dem känna på den. När någon gissar rätt kan man lägga ett nytt föremål i luvan och fortsätta leka hur länge man vill.

4. Julgodisjakt

Man blir väl aldrig för gammal för en julgodisjakt? Göm polkagrisstänger runt om i huset och låt dina gäster leta efter dem. Du kan förstås gömma flera olika sorters godis om du vill. Den här leken håller barnen sysselsatta medan de otåligt väntar på jultomten. Ge dem varsin tomteluva att lägga godiset i. Ett annat alternativ är att gömma julpynt istället för godis. Vinnaren är den som hittar flest julpynt.

5. Gissa julpynt i granen

En annan enkel men rolig lek är att låta gästerna gissa hur många pynt som finns i julgranen. Den som kommer närmast kan få ett litet pris. Men det är förstås inte nödvändigt att dela ut ett pris. Det är lika roligt att gissa ändå.