Fest & Lek Kultur & Upplevelser

Allt färre skickar julkort – bevara en kär tradition

Julkortens antal har sjunkit markant på de tio senaste åren. Vi behöver värna om traditionen för att den inte ska dö ut. Läs mera om varifrån traditionen med att skicka julkort härstammar.
Bild: © Yana Gayvoronskaya/ Canva

Julkortens antal har sjunkit markant på de tio senaste åren. År 2009 skickades nästan 40 miljoner julkort i Sverige, medan det år 2018 sjunkit till 16,5 miljoner. Orsaken till minskningen är självklart datorernas och internets frammarsch. Idag är det många som föredrar att skicka så kallade e-kort, istället för att skicka traditionella julkort med posten.

Trots att det går snabbt och enkelt att skicka julkort via internet är det många som ändå vill köpa, skriva och posta sina julkort för hand. Det är en tradition som vi behöver värna om för att den inte ska dö ut. För visst finns det något charmigt i att öppna brevlådan och hitta fina handskrivna julkort från både nära vänner och folk vi sällan träffar eller hör av.

Läs vidare om varifrån traditionen med att skicka julkort härstammar.

Världens första julkort

Julkortet har anor ända från slutet av 1700-talets Frankrike, men inga av dessa finns bevarade. I England skickades John Calcott Horsley världens första kort som kom att kallas för julkort. Texten på kortet var ”A Merry Christmas and a Happy New Year to You”. Motiven hade han målat själv.

Just det klassiska julkortet med motiv på ena sidan och text på den andra sidan har många år på nacken. I Sverige var vi bland de första länderna att börja skicka officiella julkort. Redan 1872 introducerades julkort i Sverige, bara två år efter Storbritannien och Finland som skickade sina första julkort 1870.

Julbocken som motiv

På de första julkorten var det vanligt med klassiska motiv som föreställde julbocken i grå dräkt, ofta med ett grötfat. Grötfatet symboliserade lönen man betalade julbocken genom att ställa ut ett fat gröt på trappan. Med årens gång har tomten på korten blivit allt rundare och fått grannare röda kläder, men grötfatet hänger fortfarande kvar på många julkort.

Nu för tiden är det vanligt att pyssla ihop egna julkort som man skickar till släkt och vänner. Då blir korten mera personliga och det kan vara trevligt att sitta tillsammans och tillverka julkort i vintermörkret.

Skriv ut julkort gratis

Ta en titt på våra julkort som du gratis kan ladda ner och skriva ut på vår butikssida.