Kropp & Sinne

Har du koll på dessa vanliga vålnader?

Har du lust att skrämma upp dig lite till halloween? Här kan du läsa om några vanliga typer av vålnader som du kanske känner igen från film och sagor.
vålnader
Bild: © D-Keine / iStock

När halloween närmar sig är det dags att höja stämningen genom att skrämma upp sig lite. Vad passar då bättre än att läsa in sig på olika typer av vålnader? Enligt folktro och parapsykologi är en vålnad själen, anden eller skuggbilden av en avliden person.

Kärt barn har som vi alla vet många namn. En vålnad kallas också för spöke, gengångare, fantom, eller skugga. Kanske du är en person som tror på spöken? Eller har du aldrig ens reflekterat över att människor delar in vålnader i olika kategorier? Hur som helst känner du säkert igen många av dessa fyra vålnader från både berättade sagor och film.

1. Interaktiva vålnader

Det allra vanligaste vi associerar med ordet vålnad är en person som gått bort. Ofta är den interaktiva vålnaden någon vi känner, som till exempel en familjemedlem, men den kan också var en förfader eller en historisk person. De här vålnaderna kan vara vänliga eller ovänliga och ger sig själv till känna på flera olika sätt.

De kan göra sig synliga, tala eller föra oväsen. De kan till och med röra oss. Ibland kan dessa vålnader också dra med sig en stark lukt av till exempel cigarrettrök eller parfym. Enligt experter kommer interaktiva vålnader till oss för att trösta oss eller förmedla ett viktigt budskap.

2. Ektoplasman

Dessa vålnader ser ut som en virvlande dimma. De svävar en liten bit ovanför marken, ungefär som ett litet moln. Ektoplasman kan vara vit, grå eller svart och rör ibland på sig. Ibland försvinner de lika fort som de dök upp, men det kan också hända sig att de intar en människoskepnad. Vi känner ofta igen dessa vålnader från videon och foton.

3. Poltergeisten – vålnader som för oväsen

En av de mest populära vålnaderna är poltergeisten, också kallad ”knack-anden” eftersom de kan orsaka fysiska störningar. Poltergeisten kan fälla omkull saker, föra oväsen och på andra sätt manipulera saker i sin omgivning.

Trots sin popularitet är dessa vålnader väldigt sällsynta. Poltergeisten sägs också vara den mest skrämmande vålnaden. I filmer brukar de ofta göra saker som att knacka i väggarna, tända och släcka lampor, smälla i dörrar eller till och med tända eld på saker. Något av det mest skrämmande med den här typen av vålnad är att spökerierna intensifieras med tiden. De kan gå från att vara relativt harmlösa till att bli riktig farliga.

4. Vålnader som ser ut som ljusklot

Orber är en typ av ljusklot och kanske ett av de vanligaste fenomenen som människor sett eller fångat på bild. De ser ut ungefär som transparenta ljusklot som svävar ovanför marken. Man tror att denna typen av vålnad är människors eller djurs själar som färdas från en plats till en annan. Den klotliknande formen de har gör det lättare för dem att förflytta sig snabbt.

Om du tyckte att vårt inlägg om vålnader var intressant vill du säkert också kasta dig över vårt inlägg om hemsökta hus. Där huserar nämligen vålnader gärna. Gå vidare till inlägget Vad gör ett hemsökt hus så skrämmande?