Fest & Lek Mat & Pyssel

Memma – påskdelikatessen med suspekt utseende

Har du någon gång hört om påskdelikatessen memma? I Finland kan man inte vara utan memma på påsken. Lär dig mera om denna delikata efterrätt med ett aningen suspekt utseende.
memma, finsk påskdelikatess
Bild: © Jarvna / iStock

Har du någon gång hört om påskdelikatessen memma? I Finland är memma något man inte kan vara utan på påsken. Den ser ut som en brun kladdig gröt. Utseendet kanske inte är så aptitligt, men låt dig inte avskräckas av det, för när du väl börjat äta memma är det mycket möjligt att du inte kan sluta.

Denna klibbiga efterrätt är gjord av rågmjöl, malt och sirap och har en söt och mustig spannmålsdoft. Enligt tradition ska den ätas med en skvätt ovispad grädde eller mjölk och lite socker på. Nu för tiden piffar många till den med lite glass.

memma, finsk påskdelikatess
Bild: © ElinaManninen/ iStock

En rysk tradition

Memman är en mattradition som kom från Ryssland till Finland redan på 1700-talet. Man tror att rätten har sitt ursprung i Persien eftersom den liknar mycket på samanu, en söt pudding som äts under det persiska nyåret.

Memma hittar man nu för tiden i de flesta svenska dagligvarubutikerna. Om du vill pröva på något annorlunda i påsk rekommenderar vi på Vardagssaker starkt memma. Det är inte speciellt svårt att göra själv heller. På Ica hittar du ett enkelt och tydligt recept som du kan pröva att göra själv. Här hittar du till receptet.

Har du smakat på memma någon gång? Om inte kan du utmana dig själv att pröva på något nytt denna påsk!