Ekonomi & Teknik Inredning & Mode

Så väljer du en skräddarsydd studentförsäkring

Hur får du en så skräddarsydd och billig studentförsäkring som möjligt?

När olyckan är framme och din egendom blir stulen eller går sönder kan det som student vara svårt att ha råd att ersätta den. Då kommer en studentförsäkring till nytta och den kan lösa dina problem.

Översvämning inomhus, studentförsäkring
Bild: © tiero / iStock

Vad är en studentförsäkring?

När man som studerande flyttar hemifrån behöver man en egen hemförsäkring. Försäkringar kan kosta en hel del och just därför finns det studentförsäkringar. De är i stort sett samma sak som en vanlig hemförsäkring men till ett lägre pris och ett mera skräddarsytt alternativ för just studenter.

Vad ingår i studentförsäkringen?

Till en studentförsäkring hör vanligtvis egendom- och personskydd, skydd för eld- och vattenskador, id-stöld samt reseförsäkring. Det mesta som ingår i en vanlig hemförsäkring ingår också i studentförsäkringen, men täcker mindre egendom. Vissa alternativ kan vara tillval och kosta extra. Skräddarsy därför din försäkring för att få det just du behöver.

Vad kostar hemförsäkringen för studenter?

Priset beror på och påverkas av flera saker. Hur många som bor i hushållet, hur stor bostaden är och hur många av dina saker du vill försäkra är exempel på viktiga faktorer som påverkar premien. En mindre bostad är oftast billigare att försäkra än en stor, men priset påverkas även av vilka former av säkerhetsanordningar som finns i lägenheten.

Var hittar du det bästa försäkringsalternativet?

Det kan vara en djungel att hitta rätt försäkring. Som tur är finns det i dag gratis tjänster på nätet som jämför dem för dig. Jämförelsesajten Hemförsäkring student är en sådan sida. Där kan du snabbt och enkelt se de bästa priserna och alternativen.

Vad bör du tänka på i valet av hemförsäkring?

Det lönar sig att vara noggrann när du väljer försäkring. Försäkringen tecknas för ett år i taget och du kan inte byta försäkring före ditt nuvarande kontrakt löper ut. Du får inte heller ha flera försäkringar samtidigt för samma saker. Kolla därför en extra gång att du väljer rätt alternativ direkt.

Om du ska studera utomlands så räcker det med enbart en studentförsäkring så länge du studerar inom Norden. Studerar du däremot utanför Norden måste du ha en utomlandshemförsäkring.

Vad gäller om du delar bostad med andra?

Det är vanligt att som studerande dela bostad med andra. Du behöver inte ens själv bo i bostaden du har studentförsäkring på, men om den ska täcka eventuella andra personer som bor i bostaden så måste de vara skrivna i bostaden och ingå i ditt försäkringsbrev.