Djur & Natur Kultur & Upplevelser Mat & Pyssel

Lilla svampboken – perfekt att ha med dig när du ska plocka svamp

Lilla svampboken är precis vad namnet säger: en liten bok om svampar. Det lilla formatet till trots ger denna bok dig en matnyttig introduktion till över 50 matsvampar – och deras förväxlingssvampar.
svampbok
Bild: © knape / iStock

Soppar, skivlingar, riskor och kremlor. Det verkar finnas oändligt många matsvampar i de svenska skogarna. Lilla svampboken av Pelle Holmberg och Hans Marklund är en guide till över 50 av de vanligaste och mest lättplockade matsvamparna.

Genom att ha med dig denna svampbok när du plockar svamp blir det betydligt lättare för dig att identifiera svamparna. Detaljerade fotografier på både matsvampen och dess förväxlingssvampar gör att du kan skapa dig en bild av vad det är för svampsort.

Bild: © Pelle Holmberg och Hans Marklund / Norstedts

Lilla svampboken är inte bara rik på bilder. Den må vara just liten – så behändig att ha med sig i svampkorgen – men besvarar i textform alla tänkbara frågor om att plocka svamp. Det finns en liten guide till var och en av de 50+ matsvamparna.

Svampguiderna visar bilder på svamparna, beskriver kännetecknen i ord, ger tips på var man kan hitta svampen och hur den bör tillagas. Fantastiskt kul att kunna ge sig hän åt svampletandet utan att behöva oroa sig för att man får med sig giftiga svampar hem.

Lilla svampboken är vår följeslagare på höstpromenaderna i skogen – och vilket trevligt, litet sällskap boken är.