Djur & Natur Mat & Pyssel

7 ätbara svampar i Sveriges natur

Plockning av ätbara svampar är som den bästa skattjakten... Du håller väl ögonen öppna efter läckerheterna?

När du plockar svamp i Sveriges natur gäller i huvudsak en regel: Minsta lilla svamp vars ätlighet du är osäker på, äter du helt enkelt inte. I naturen finns annars gott om ätbara svampar och med böcker som Lilla svampboken ökar chanserna att du hittar rätt i skogens skafferi.

När går det att plocka svamp i Sverige?

Olika ätliga svampar växer också olika under svampsäsongen. Om man generaliserar något brukar augusti och september beskrivas som de stora svampmånaderna på året. Matsvampar som exempelvis kantareller kan plockas så tidigt som i juni och så sent som i oktober, det vill säga om förutsättningarna för det är rätt.

plocka svamp
Bild: © ClarkandCompany / iStock

Vädret spelar i regel en avgörande roll för hur bra svampåret är. En torr sommar ger oftast lite svamp under just den årstiden. Om de torra sommarmånaderna däremot följs av en regnig höst är svampsäsongen oftast generösare. Svamp brukar trivas som bäst i växlande väderlek, men du bör komma ihåg att varje svampår är unikt.

Vilken utrustning behövs för svampplockning?

Du behöver egentligen inte införskaffa utrustning för svampplockning, särskilt inte om du råkar hitta svamp längs vägen… En svampkniv med borste och en svampkorg eller svampväska underlättar dock att plocka svamp. Om du lägger svamparna i en plastpåse förstörs de snabbare, så för att kunna njuta av matsvamparna bör du ha med dig andra förvaringsmöjligheter än plastpåsar. Många föredrar att ha stövlar på sig när de ger sig ut i svampskogen – så ett par tåliga och sköna gummistövlar är kanske något du bör överväga att köpa.

rensa svamp
Bild: © Martin Wahlborg / iStock

Att hålla koll på de ätbara svamparna är inte alltid så lätt, så att ha med dig en svampbok när du plockar svamp kan verkligen vara A och O för att hitta skogens ätliga skatter. Här slår vi gärna ett slag för Pelle Holmbergs och Hans Marklunds Lilla svampboken, som är liten och praktisk att ha med dig i fickan eller väskan. Svampguiden i fråga innehåller lättfattlig information om de vanligaste matsvamparna i Sveriges natur – boken rymmer till och med information om förväxlingssvamparna.

Vilka ätbara svampar finns i Sveriges natur?

Det finns många ätbara svampar i Sveriges skogar – här har du sju matsvampar (och alltså långt från alla skogsdelikatesser)!

1. Kantarell

ätbara svampar
Bild: © alexandrumagurean / iStock

Kantarell är en folkkär ätbar svamp och den växer i olika former av skogsmarker, såsom i blandskog och i barrskog. Den kännetecknas av gyllengul färg (om den inte är en så kallad blek kantarell), grenade åsar från hattens undersida till foten och en säregen doft. Kantarellen är allra godast att steka. Ta del av våra bästa tips för att hitta kantareller i skogen!

2. Karljohan

karljohan
Bild: © Peter Vahlersvik / iStock

Karljohan eller karljohanssvamp är en annan populär ätlig svamp, som växer i hela Sverige och som trivs i olika skogsmiljöer. Den kallas även stensopp och dess kännetecken är bland annat en brun hatt och en oftast uppsvälld fot. Ett ljust ådernät upptill är inte heller en ovanlig detalj på svampfoten. Karljohanssvampen är god att steka och stuva. Kolla en extra gång i skogsbrynet för att se om du hittar svampsorten där. I sådana sägs den nämligen stortrivas.

3. Fårticka

ätliga svampar
Bild: © Igor Kramar / iStock

En fårticka är vanligen vit. Beroende på dess ålder kan den vita färgen dra mera åt antingen ljusbrun eller gråvit, inte sällan med svagt gulgröna fläckar. Eftersom svampen inte är giftig och dessutom anses vara en delikat matsvamp räknas den till samlingen av ätbara svampar i Sveriges natur. Fårtickan växer främst i de mellersta delarna av landet och trivs allra bäst i mossig granskog. Hur bör denna ätliga svamp serveras? Gärna panerad och stekt. 

4. Smörsopp

ätbara svampar
Bild: © Mantonature / iStock

Smörsopp är en omtyckt blandsvamp. Den har delvis en underbart smörgul färg och därav namnet. Själva ytan på svamphatten är dock brun. Matsvampen växer i större delen av Sverige, troligast i närheten av tallar och sandiga skogsvägar. Smörsoppen gör sig allra bäst i en blandning av olika ätbara svampar. Flå bort den i regel ganska slemmiga hatthuden före tillagningen.

5. Ostronmussling

ostronmussling
Bild: © Mantonature / iStock

Ostronmussling eller ostronskivling är vanligt förekommande i svampodlingar – men visste du att denna ätliga svamp också växer i det vilda? Fruktkropparna växer grupper och svampfötterna är snedställda. Var någonstans frodas dessa ätbara svampar? På lövträdens stammar och stubbar, i nästan hela landet med några undantag såsom i Norrlands inland. Ostronmussling lämpar sig särdeles väl för torkning och klassas i matlagningen som en blandsvamp.

6. Rödgul trumpetsvamp

ätbara svampar
Bild: © atosf / iStock

Det förefaller som att rödgul trumpetsvamp växer bäst i närings- och kalkrik jord. Svampen som i utseendet påminner mycket om trattkantarell förekommer på många håll i Stockholms skärgård och på Gotland, men växer runt om i södra och mellersta Sverige. Den verkar också föredra mossiga kärrkanter och lavmattorna under tallar, menar Holmberg och Marklund i Lilla svampboken. Fantastiskt vad många fina ätbara svampar Sveriges natur bjuder på! Smaken på den rödgula trumpetsvampen sägs vara mild och därför passar matsvampen i de flesta anrättningar.

7. Trattkantarell

matsvampar
Bild: © muuraa / iStock

Eftersom trattkantarell främst växer på senhösten brukar svampen benämnas höstkantarell. Den förekommer i måttligt sura skogsmarker – men inte i norra Sverige – och där den finns växer den rikligt. Trattkantarellens kännetecken är i huvudsak den trattformade toppen som är allt från ljust grågulbrun till brunsvart i färgen, de grenade åsarna på hattundersidan samt den ihåliga foten som både kan vara brungul och gul, eller båda. Många anser trattkantarellen vara en riktig delikatess. Hur god är den inte i en soppa, sås, stuvning eller som ett smörstekt pålägg på mackan?

Vill du lära dig känna igen flera ätbara svampar? Klicka dig i så fall vidare till vår svampquiz för att träna mera. Investera också en hundring i Lilla svampboken för att få ökad kännedom om de ätliga svamparna i Sveriges natur.